Da se javno izvini gospodinu Blakaju

FHP Kosovo traži od premijera Haradinaja da povuče svoju izjavu i javno se izvini gospodinu Blakaju, ali i cijelom tužilačkom sistemu. U protivnom, traži od poslanika Skupštine da pokrenu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja premijeru

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) oštro osuđuje rječnik kojim je premijer Kosova Ramush Haradinaj ocjenio djelovanje dosadašnjeg tužioca Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova, Eleza Blakaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz FHP Kosovo, bez obzira na odluku Blakaja da se povuče sa svoje funkcije zbog pretnji koje je dobio nakon istrage u predmetu lažnih vojnih veterana, ocjeniti jednog tužioca kao “lopova kokoški” i “fićfirića” predstavlja, od proglašenja nezavisnosti Kosova, najtežu uvredu koju je jedan od najviših kosovskih državnih funkcionera uputio na račun pripadnika tužilačkog sistema.

Ističe se da je Haradinaj ocjenivši da „ljudi koji su bili u Blacu ili Stankovecu tokom rata na Kosovu nemaju pravo da broje veterane u regionu Dukađina“, izvršio direktan politički uticaj na tužilaštvo. “To predstavlja opasan precedent, koji ako se ne bude reagovalo na njega i izjava ne bude povučena, otvara vrata za dalje direktno miješanje i pritisak na tužilački sistem, koji je po ustavu i zakonu kompletno nezavistan od politike”, navodi se.

FHP Kosovo ocjenjuje da je premijer Kosova svojom izjavom na račun nekadašnjeg tužioca Blakaja načinio medveđu uslugu naporima da se na Kosovu izgradi efikasan i nezavisan sistem za vladavinu prava.

“Tamo gdje politički funkcioneri uzimaju sebi za pravo da omalovažavaju i vrijeđaju državne pravosudne funkcionere nema vladavine prava, već je na djelu vladavina moćnih političara. FHP Kosovo traži od premijera Haradinaja da povuče svoju izjavu i javno se izvine gospodinu Blakaju, ali i cijelom tužilačkom sistemu. U protivnom, traži od poslanika Skupštine da pokrenu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja”, ističe se u saopštenju FHP Kosovo.

Ranije se oglasila i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, koja je saopštila da EU pažljivo prati slučaj tužioca Eleza Blakaja, te je pozvala sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na institucije vladavine prava, uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija. Ističe se da su nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog značaja u ovom kontekstu, te da se moraju obezbjediti.

“Izjave nekih političara i tužilaca Kosova u ovom pogledu potkopavaju ključne principe vladavine prava. Nadalje, oni takođe šalju obeshrabrujuće signale svim pravosudnim službenicima koji se bave osjetljivim i važnim slučajevima. EU ponavlja da se istraga u toku treba nastaviti profesionalno i uz puno poštovanje vladavine prava, bez ikakvog uplitanja”, navodi se.