Spekulacije

Nakon što su se predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić saglasili da dijalog u Briselu, kojem posreduje šefica EU Federica Mogherini, intenziviraju u septembru, uslijedile su spekulacije koja će se pitanja naći na dnevnom redu. Da li će razganičenje biti jedna od tema?

"Nastavlja se trend neinformiranja o čemu se u Briselu pregovara", kaže Nenad Rašić uoči predstojećeg sastanka predsjednika Srbije i Kosova, dodajući da to što i Brisel ćuti dodatno "zakuvava stvari". Razgraničenje, koje se sve češće pominje, neće biti tema razgovora, uvjeren je Rašić.

"To što rade oba predsjednika je, najiskrenije mislim, prodavanje magle, pošto im je rečeno da nema odvajanja, korigovanja, nema etničkog razgraničenja, oni i dalje u tom žaru pokušavaju da opravdaju sebe time što će podići tenzije da na kraju građani kažu: "O, hvala Bogu, samo da ne bude rata, pristajemo na sve", objašnjava Rašić u izjavi za RTK2.

Da se tok dijaloga nije znao ni na prethodnom sastanku, podsjetila je Jeta Krasniqi iz Kosovskog Demokratskog Instituta.  

"Rečeno je da ukoliko obje strane budu postigle sporazum, on bi trebalo da bude sveobuhvatan. Mi kao KDI smtaramo da u okviru ovog procesa treba da se zatvore sva otvorena pitanja sa Srbijom i da se razgovara o pitanja Kosova unutar Kosova kako bi otklonili bilo kakav uticaj Srbije na Kosovu i kako bi Kosovo postalo član UN i krenulo put ka EU. Dakle ima dosta pitanja o kojima treba da se razgovara, ali nedostaje transparentnost", rekla je Krasniqi za RTK2.

Razgraničenje će svakako biti jedna od tema dijaloga, napominje Nexhmedin Spahiu, ali kada će tačno doći na red, prema njegovim riječima teško je pretpostaviti.

"Ipak, ako se dođe do jednog pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, onda to podrazumijeva i neko razgraničenje, trebalo bi da se zna gdje su granice i o kom statusu se govori i kako će se odvijati dalji odnosi između Beograda i Prištine", rekao je politički analitičar Nexhmedin Spahiu.

Da pripajanje Bujanovca, Preševa i Medveđe Kosovu sigurno neće biti tema naredne runde dijaloga u Briselu, siguran je predsjednik koordinacionog tijela Vlade Srbije za ove tri opštine Zoran Stanković, koji je za TV Prva istakao da mu je to potvrđeno u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima. Međutim, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ističe da je za rješavanje kosovskog pitanja naredni sastanak Thaçija i Vučića od ključne važnosti.

"Posle ovog sastanka predsjednika Srbije i Kosova biće jasnije da li idemo u pravcu rješavanja ovog teškog pitanja ili idemo u stagnaciju, odnosno konstatujemo da smo imali još jedan neuspjeli pokušaj da se riješi kosovsko pitanje. Thaçi je u težoj poziciji od Vučića, jer su na Kosovu svi protiv rješenja kosovskog pitanja, opozicija na Kosovu koristi sličnu retoriku kao veći dio javnosti u Srbiji, jer oni kažu da im odgovara zamrznuti konflikt, da 20-30 godina ne pregovaraju, jer vrijeme radi za njih, dok je Srbiji u interesu da pregovara. Ja sam optimista da će se pitanje Kosova rješiti brzo, jer u prištinskoj javnosti preovladava uvjerenje da Srbija u pregovorima može dobiti više nego što trenutno ima, a Kosovo je to koje mora da čini ustupke da bi se do rješenja došlo", kazao je Ljajić, prenosi TV Prva.

Britanski "Guardian" u tekstu pod naslovom "Može li razmjena teritorija između Srbije i Kosova da dovede do sukoba" navodi da kritičari potencijalnog "razgraničnja po etničkoj liniji" smatraju da bi to moglo da bude opasno. Guardian upozorava da je to mač sa dvije oštrice i objašnjava da bi to mogao da bude sporazum koji bi Balkanu donio trajno rješenje, prosperitet i evropske intergacije ili bi mogao da uroni region u obnovljeni konflikt.

Jelena Đorđević, RTK2