Uticaj osiromašeng uranijuma na zdravlje građana i životnu okolinu

Komisija za istragu posljedica NATO bombardovanja, koja će istraživati navodne posljedice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom koju je NATO koristio tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine na javno zdravlje, počinje sa radom krajem avgusta ili početkom septembra, najavio je prvi čovjek Komisije.

Darko Laketić, predsjednik skupštinske Komisije za istragu posljedica NATO bombardovanja, je za Politiku u ponedjeljak izjavio da Komisija odlazi u Vranje, gdje će početi da radi na utvrđivanju činjenica o uticaju municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje građana i životnu okolinu, piše "BalkanInsight".

“Ako uranijum nije štetan, zašto se toliko novca izdvaja za njegovo čuvanje i skladištenje, zašto se jednostavno ne izbaci u spoljnu sredinu”, pitao je Laketić retorički.

Na pitanje da li će u rad Komisije biti uključeni i stručnjaci koji nisu saglasni sa tim da je osiromašeni uranijum prouzrokovao štetu u Srbiji, Laketić je odgovorio da je štetnost uranijuma “nesumnjiva”.

Dodao je da bi prvi preliminarni izvještaj komisije mogao biti završen do kraja 2020. godine.

Srpski mediji su u velikoj mjeri pisali da je navodno povećanje oboljelih od tumora posljedica NATO bombardovanja. Međutim, ignoriše se činjenica da je osiromašeni uranijum korišćen gotovo isključivo na Kosovu.

Stručnjaci su osporili tvrdnje da je osiromašeni uranijum prouzrokovao štetu po zdravlju Srba i negirali da postoji epidemija raka u Srbiji.

“Svake godine bacimo fosfatnim đubrivima više uranijuma nego što je palo 1999. godine”, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović u debati koja je u maju emitovana na RTS-u.

Srpska Komisija, osnovana u maju, nastala je po modelu italijanske skupštinske komisije koja je utvrdila da su neki italijanski vojnici oboljeli od raka jer su bili izloženi osiromašenom uranijumu dok su služili u inostranstvu.

Međutim, ljekar koji je citiran u izvještaju italijanske skupštinske komisije kasnije je rekao da je pogrešno citiran i negirao je da je ikada tvrdio da postoji veza između oboljenja od raka i osiromašenog uranijuma.

NATO je 24. marta 1999. godine, bez podrške Savjeta bezbjednosti UN-a, počeo sa vazdušnim napadima na Srbiju, nakon što je tadašnji jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević odbio da potpiše mirovni sporazum i time obustavi nasilje srpskih snaga nad kosovskim Albancima, koji su tražili nezavisnost.

Milošević je 78 dana kasnije potpisao sporazum, čime je omogućen ulazak NATO-a na Kosovo. Tokom bombardovanja, kako kažu podaci Human Rights Watch, poginulo je oko 500 civila.