Jug Srbije za sjever Kosova

Nakon tvrdnji da su Donald Trump i Vladimir Putin dogovorili podjelu Kosova na nedavnom sastanku u Helsinkiju, neki mediji su objavili i navodne detalje plana, pa čak i novu mapu razgraničenja na Balkanu.

Kako se navodi, nova mapa Balkana bi, kako očekuju dve supersile, konačno omogućila smirivanje tenzije i normalnu saradnju Beograda i Prištine.
 
Srpski telegraf, pozivajući se na pouzdane informacije iz diplomatskih krugova, piše da plan predviđa da Srbija dobije sjever Kosova, a Kosovo uzak dio opštine Preševo uz graničnu liniju.
 
Veći dio opština Preševo, Bujanovac i Medveđa ostali bi u Srbiji, dok bi srpske enklave na Kosovu dobile specijalni status i posebnu zaštitu.
 
Srpske crkve i manastiri dobile bi eksteritorijalnost i bile pod međunarodnom zaštitom.
 
Ovaj scenario postao je realan, navodi Srpski telegraf, čim se u Vašingtonu ustoličila Trumpova administracija, a operativna razrada je krenula tek nakon što je na mjesto savetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsednika došao John Bolton umjesto "osvjedočenog prijatelja Albanaca" H. R. McMastera.
 
Zbog ovakvog razvoja situacije na Kosovu je zavladala panika, stoji u tekstu.
 
Tek sada, nakon najnovijih saznanja, postaje jasno zašto je ambasador SAD na Kosovu, Graig Delawie, prošle nedjelje potpuno promjenio retoriku i umjesto uobičajenih tvrdnji da podjela ne dolazi u obzir, rekao da "ne želi da odgovara na pitanja o nečemu što bi moglo da bude dio konačnog sporazuma".
 
A da se nešto promjenilo u pogledu SAD na kosovsko pitanje svjedoči i vidno otopljavanje odnosa na relaciji Vašington - Beograd.
 
Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Trump shvata da je jedino rješenje za trajni mir na Balkanu podjela Kosova:
 
- Dokle god Zapad insistira na rješenju koje ništa ne daje Srbiji, gura Srbiju u frustraciju, a neprijateljski nastrojena Srbija prema Zapadu nije dobro riješenje za Ameriku.
 
Rusija će nas kao tradicionalni prijatelj podržati u svemu što je dobro za nas, a to je vjerovatno podjela – smatra Anđelković.
 
Ipak, ne podržavaju sve svjetske sile ovaj plan, piše Srpski telegraf, pa je tako Njemačka i dalje protiv plana o podjeli Kosova, bez obzira što su iza njega stali Vašington i Moskva.
 
Upravo iz tog razloga njemačka ambasada na Kosovui izdala je prije nekoliko dana saopštenje u kom oštro osuđuje ideje o razgraničenju i razmjeni teritorija.
 
Iz sadržine tog saopštenja, iako se ne upire prstom ni u koga, potpuno je jasno da je objavljeno kao reakcija na izjavu američkog ambasadora na Kosovu Graiga Delawiea, navodi se u tekstu.
 
Albin Kurti, predsjednik pokreta Samoopredjeljenje, koji je najveća opozicija vladajućoj koaliciji na Kosovu, izjavio je juče da su teme o kojima se u javnosti često priča ovih dana o razmjeni teritorija ili, kako je rekao, korekciji granice sa Srbijom nova prevara na štetu Kosova.