Generalni sekretar SDA Sandžaka

Izjava zamjenika predsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Rexhepa Hotija, da bi “podjela Kosova podrazumijevala uzimanje Sandžaka i dio juga Srbije”, izazvala je veliku pažnju i brojne reakcije u Sandžaku i srpskoj javnosti.

Ovim povodom oglasio se i generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj koji smatra da je izjava Hotija bespotrebno izazvala negativne reakcije srpske javnosti i srpskog državnog vrha.
 
“Ako se upustimo u tumačenje te izjave onda moramo da nekoliko činjenica imamo na umu. Prije svega to da će kompletan prostor Zapadnog Balkana biti dio Evropske unije i NATO Pakta. U toj velikoj, da je tako nazovemo, saveznoj državi Evropska unija, Kosovo, Sandžak, Srbija, Crna Gora i drugi imaće isti ili približno isti status,odnosno biće gotovo ravnopravni sastavni elementi te velike porodice naroda i država, odnosno Evropske unije”, izjavio je Škrijelj.

Navodi da je članstvo u NATO paktu neodvojivo od priključenja Evropskoj uniji.

Škrijelj ocjenjuje da je Sandžak neminovnost i da je otvoreno pitanje u kom obliku i formi će status Sandžaka biti riješen.

“Budite sigurni da će Sandžaka biti”, navodi on i podsjeća da su građani Sandžaka na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine izjasnili za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

“Očigledno je da dolazi vrijeme kada će se ispraviti mnogo nepravde učinjene Sandžaku i ljudima koji u njemu žive, a naročito Bošnjacima. Rješavanje statusa Sandžaka predstavlja osnovni preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Balkanu”, kaže Škrijelj.

O tzv. “zelenoj transferzali”

Zelena transferzala je fikcija projektovana od strane srpskih službi bezbjednosti da bi se ratni i drugi zločini počinjeni u Bosni, Sandžaku i Kosovu opravdali navodnom borbom protiv izmišljenog terorizma i ekstremizma, smatra Škrijelj.

“Suprostavljajući se toj navodnoj zelenoj transferzali srpske oružane snage su ubijale žene, djecu, druge civile i sistematski protjerivale stanovništvo i vršile organizovanu kampanju etničkog čišćenja u Bosni, Sandžaku i na Kosovu”, navodi on.