Konstantno podgrevanje nacionalizma i mržnje

Nepunih mesec dana nakon preuzimanja predsedničke funkcije, Vučić je pokrenuo takozvani "unutrašnji dijalog" o Kosovu, započevši istovremeno intenzivne susrete sa značajnijim evropskim i svetskim liderima u vezi sa istom temom.

Izvesno je da je jednostavnije suditi o smislu i rezultatima jednogodišnjeg "unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu, s obzirom na prilike neposrednijeg uvida u taj proces, dok je o tome šta je predsednik Srbije postigao u smislu onoga što pretpostavlja kao uspeh i javni interes građana Srbije u kontaktu sa svetskim liderima, usled izostanka svih informacija, moguće donositi manje izvesne zaključke.
"Unutrašnji dijalog o Kosovu je nekoliko internih sastanaka predstavnika vlasti i različitih organizacija i institucija. Tu nema ni strukture, ni predloga, a najvažnije – nema slobodnih medija koji su jedina adresa za pravi društveni dijalog o Kosovu. Ova farsa je jeftin trik za međunarodnu zajednicu bez ikakvog uticaja na donosioce odluka ili javnost. O pravoj politici Aleksandra Vučića prema Kosovu govore svakodnevni govor mržnje i pozivanje na rat u medijima pod njegovom kontrolom, divljanje desničarskih grupa (poput Šešeljevih radikala ili Zavetnika) opet pod njegovom punom kontrolom, izjave srpskih zvaničnika koji konstantno podgrevaju nacionalizam i mržnju i postupci države poput sprečavanja sportskih događaja ili maltretiranja kosovskih umetnika na granici", ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.
On dodaje da je politika vlasti u Srbiji jasno usmerena protiv normalizacije srpsko-albanskih odnosa.
"Stalni konflikt, praćen nacionalizmom koji vlast sama pumpa, omogućava Vučiću da preti zapadnim državama kako je javno mnjenje u Srbiji spremno za radikalnije metode ako ih on ne smiri. Tako dobija oreol jedine prepreke nekakvoj erupciji antievropskih snaga u Srbiji i zauzvrat dobija jedino što ga realno interesuje – prećutnu dozvolu za uspostavljanje autokratskog sistema vlasti u Srbiji", zaključuje sagovornik Danasa.
Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa, ukazuje da su učesnici unutrašnjeg dijaloga, po Vučiću, većinom za zamrznuti konflikt.
"On sam, tako kaže, za to nije, ali poruke koje često emituje, a još češće ljudi iz njegovog okruženja, ostavljaju utisak da upravo to radi. Politički narativ o Kosovu u Srbiji i danas je značajnije mitomanski nego racionalan. Pri čemu se, što posebno brine, ako govorimo o Vučiću (a treba podvlačiti da se radi i o njegovom i okruženju premijerke Brnabić) jaz između dve strane produbljuje, tako što se tenzije povodom svih nemilih događaja (od hapšenja Marka Đurića, pa do događaja u Starom Grackom) suštinski raspiruju, umesto da se spuštaju", ocenjuje Teodorović za Danas.
On ističe da bi podizanje tenzija u srpskoj javnosti moglo da ima za cilj stvaranje neizdržive atmosfere, u kojoj bi onda predsednik, i njegovo okruženje, u finalu prihvatili "pravno obavezujući sporazum" kao stanje, ne izbora, već neizrecive nužde.
"Pri tome dve stvari tokom unutrašnjeg dijaloga nisu objasnili: kako Beograd vidi "pravno obavezujući sporazum" kao i buduću Zajednicu srpskih opština. Vučić je shvatio nijanse nesnalaženja današnje Evrope pred izazovom mađarskog i sličnih populizama… Vučiću od ruke polazi da sa svima igra na njihov način i za sada to funkcioniše", zaključuje sagovornik Danasa.