Proces se okončava do kraja godine

Postoji vremenski okvir prema kojem bi proces mogao biti zaključen do kraja 2018. ili do sredine naredne godine, kaže potpredsjednik Vlade Kosova.

Potpredsjednik Vlade Kosova Enver Hoxhaj je izjavio da bi "završni dio" dijaloga sa Srbijom mogao da počne u junu i da se očekuje da se taj proces završi do kraja godine.

On je za prištinski list Koha ditore rekao da je trenutno na vrhu prioriteta Evropske unije spor oko imena Makedonije i Grčke, a da će kada se taj spor riješi, sva pažnja biti usmjerena na dijalog Beograda i Prištine.

"Prvi sastanak može da bude održan u junu, a postoje i neki principi na kojima bi trebalo da se dijalog zasniva. Postoji i vremenski okvir, prema kojem bi se proces mogao da bude zaključen do kraja 2018. godine, ili do sredine naredne godine", tvrdi Hoxhaj, navodi se u press klipingu Unmika.

Rekao je da će "međusobno priznavanje biti jedan od kriterijuma za normalizaciju odnosa".

List najavljuje da će skupština u ponedjeljak raspravljati o vladinoj platformi o dijalogu i da će sljedeće sedmice Socijaldemokratska partija (PSD), nova stranka u parlamentu, održati okrugli sto političkih partija na temu dijaloga sa Beogradom.

Ranije ove sedmice predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je, poslije sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, da će rezultat dijaloga sa Srbijom biti međusobno priznanje i članstvo Kosova u svim organizacijama.

Rezultat dijaloga 'win-win'

"Rezultat dijaloga će biti 'win-win', rekao je Thaçi.

S druge strane, direktor takozvane Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je u četvrtak da nema najava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Ako bude najava, kaže Đurić, Beograd će biti spreman da razgovara, ali na ozbiljan način i sa ljudima koji su spremni da sprovode sporazume.

"A ne sa onima koji se javno rugaju svakom obliku dogovaranja i sporazumima koje su sami postigli", rekao je Đurić.

Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije