Uspješna antiteroristička akcija

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je operaciju protiv terorističke organizacije FETO/PDY na Balkanu i u Tursku prebacila šest ranije odbjeglih istaknutih članova te organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor za AA je saopćio kako je MIT u saradnji s kosovskim obavještajnim uredom izveo uspješnu antiterorističku akciju protiv terorističke mreže FETO-a na Balkanu.

Tokom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Riječ je o istaknutim članovima terorističke organizacije FETO za kojima su ranije raspisane potjernice u Turskoj.

Uhvaćena šestorka je predata turskim nadležnim organima na dalje procesuiranje.

Isti izvori javljaju kako je uhvaćena šestorka na Balkanu provodila aktivnosti terorističke mreže FETO, ali i organizirala bijeg pripadnika FETO-a iz Turske u evropske zemlje i SAD.

Turski sigurnosni organi utvrdili su da je uhvaćeni Ozkan vođama FETO-a u Pensilvaniju prebacivao novac koji je teroristička mreža prikupljala na Balkanu.

Među uhvaćenim i turskim organima predatim članovima FETO-a je i Demirez koji je bio zadužen za aktivnosti organizacije za mladež i igrao važnu ulogu u vrbovanju mladih za pristupanje u redove FETO-a.

Uhvaćeni Gunakan bio je zadužen za nastavno osoblje u obrazovnim ustanovama koje su na Balkanu djelovale pod okriljem terorističke mreže FETO.

Uporedo s tim, uhvaćeni Osman Karakaya je bio i aktivni saučesnik u slučaju "Ergenekon" kada je u Odjela za sudsku medicinu u Istanbulu priređivao izvještaje u korist FETO-a i za to od vođe te terorističke organizacije Fetullaha Gulena dobio plaketu.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj. U pokušaju puča poginulo je najmanje 249 osoba, dok je povrijeđeno više hiljada.

Turske nadležne institucije vode opsežnu istrage u sudske postupke protiv te terorističke organizacije.