Jake policijske snage na ulicama glavnog grada

08:08 Poslije sukoba policije i pristalica opozicije u Skoplju uhapšeno je najmanje 12 osoba, a povrijeđen je jedan novinar, javljaju makedonski mediji.

Vladajuća VMRO-DPMNE optužuje političke rivale za izazivanje haosa, demolirana je kancelarija predsjednika Đorđa Ivanova, koji odbija da primi na razgovor zapadne ambasadore, a tuča je izbila i tokom demonstracija u Bitolju.

Kancelarija makedonskog predsjednika uništena je prije nego što je policija intervenisala i rastjerala demonstrante, koji su se okupili kako bi izrazili gnijev zbog odluke Ivanova da abolira nekoliko desetina političara, uključujući lidera svoje stranke Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne policije Sašu Mijalkova, ali i nekoliko opozicionih prvaka.

"Ono što je kriminalac Zoran Zaev najavio.... divlje horde SDSM-a i Soroša počele su sinoć da ostvaruju na ulicama Skoplja.

Bez grama savjesti i brige za budućnost zemlje, zločinac Zaev jasno je rekao da su u Makedoniji postavljeni ozbiljni temelji za ukrajinski scenario", saopštio je VMRO-DPMNE poslije protesta.

Novi protest najavljen je za danas.

22:39 Makedonska policija uhapsila je večeras nekoliko demonstranata koji u organizaciji građanske inicijative "Protestujem"  zahtijevaju ostavku predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog njegove odluke da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" bez sprovođenja postupka.

U sukobu sa policijom povrijeđeno je nekoliko građana nakon što su pokušali da probiju policijski kordon. Među povrijeđenima je novinar portala "Plus info" Goran Naumovski, koji je pendrekom udaren u glavu, javili su skopski mediji. U Skoplju se večeras na ulicama nalazi više desetina hiljada demonstranata.



Demonstranti su ispred Narodne kancelarije predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova bacali jaja i kamenice, polomili prozore i u potpunosti demolirali kancelariju. Namještaj je izbačen napolje i zapaljen. Demonstranti su bacali kamenice i stolice i polomili stakla na zgradi Ministarstva pravosuđa u centru Skoplja.

U centru grada raspoređene su jake policijske snage. Demonstranti pokušavaju da se domognu zgrade vladajućeg VMRO-DPMNE. Na ulici ispred sjedišta te stranke nalazi se kordon specijalaca.