Prva destinacija Beč

Policija je blokirala glavni ulaz u željezničku stanicu Keleti i naredila ljudima da napuste perone, izbjeglice traže da ih puste unutra.

Mađarska je zatvorila željezničku stanicu Keleti, na kojoj stotine izbjeglica čekaju kako bi se ukrcali na neki od vozova koji idu prema zemljama Zapadne Evrope, objavila je državna željeznička kompanija MAV, dodajući da do daljnjega nije predviđen nijedan dolazak ili odlazak vozova, prenose agencije.
Više stotina izbjeglica, uglavnom iz zemalja Bliskog istoka, nalazi se na stanici.
Policija je blokirala glavni ulaz i naredila ljudima da napuste perone.
Izbeglice ispred protestuju i uzvikuju 'pustite nas unutra'. U toku je sastanak državnih zvaničnika i vojske u bezbednosnoj agenciji.
Više od 3.600 izbjeglica koji su vozom krenuli iz Budimpešte stigli su u ponedjeljak u Beč, što je ovogodišnji rekord u jednom danu, saopćila je u utorak austrijska policija.
Mađarske vlasti su u ponedjeljak odobrile polazak izbjeglica vozom, premda mnogi od njih nisu imali vizu.
"Sada provjeravamo koliko ih traži azil", rekao je za AFP glasnogovornik austrijske policije Patrick Maierhofer.

Noć proveli na bečkoj stanici

Mađarske vlasti nisu dopuštale odlazak tih izbjeglica koji su danima boravili u improviziranim logorima na budimpeštanskim željezničkim stanicama, ali su na kraju odlučile pustiti ih.
Velik broj ih je noć proveo na bečkoj stanica Westbanhofu, nadajući se da će moći nastaviti put u Njemačku, koja je prošle sedmice ublažila uvjete za odobravanje izbjegličkog statusa Sirijcima koji bježe iz domovine.
Druge izbjeglice, većinom bez vize, ukrcale su se u ponedjeljak u voz za Salzburg, u Austriji, a neki su se uputili u Minhen, na jugu Njemačke.
Taj voz iz Budimpešte s oko 400 izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku.

Austrijska policija pojačala kontrole

Istovremeno je austrijska policija pojačala kontrolu vozila kako bi spriječila veliki priliv izbjeglica iz Mađarske, javlja Anadolija.
Nakon što su u kamionskoj prikolici na području Burgenlanda pronađena tijela 71 osobe, austrijska Vlada je poduzela mjere predostrožnosti na putevima i željeznicama koje vode iz Mađarske u Austriju.
Austrijska policija danonoćno radi na autoputu Budimpešta - Beč kako bi bio spriječen prolazak vozila s izbjeglicama.
Glasnogovornik policije Roman Haslinger kazao je da će izbjeglice koje podnesu zahtjev za azil prolaziti normalnu proceduru, a oni koji to ne učine nakon kontrola bit će vraćeni u Mađarsku.