Utihnula pucnjava u Kumanovu

Makedonski mediji javljaju da je akcija završena i da su teroristi eliminirani. U prilog toj tezi idu i riječi novinarke Al Jazeere, koja tvrdi da se zadnjih pola sata ne čuje pucnjava...

22.20 Makedonski mediji javljaju da je akcija završena i da su teroristi eliminirani. U prilog toj tezi idu i riječi novinarke Al Jazeere koja tvrdi da se zadnjih pola sata ne čuje pucnjava...

22.05 Makedonska policija najavila je u 22.30 izvanrednu press konferenciju na kojoj će se valjda saznati koliki je broj stradalih i tko je zapravo izvršio taj napad. Odgovornost za teror u Kumanovo preuzela je tzv. makedonska 'Oslobodilačka narodna armija' (UÇK)
21:40 U Kumanovu još uvijek traju borbe, a za to vrijeme na granici sa Srbijom vlada velika gužva jer Albanci iz Makednije u brojnoj koloni pokušavaju doći do granice sa Srbijom.

20:10 Ipak ništa od kraja krize u Kumanovu. Desetak terorista se zabarikadiralo u kuće i ne prestaju pucati, navodi reporter N1 na licu mjesta. 

20:05 Makedonski mediji javljaju da su pucnji u Kumanovom poptuno utihnuli. Grupa terorista je potpuno razbijena, navodno se predalo 27 osoba. Budući da ih je bilo 70, nagađa se da su ostali pobijeni. 
19:45 Makedonska televizija Alfa javila je da su se preživjeli teroristi predali policiji! Navodno ih ima 30-ak i mašu bijelim zastavama iz razrušenih kuća. 
Službene potvrde ove informacije još uvijek nema. N1 doznaje da su četiri policajca umrla u bolnici, ali i da ima mrtvih civila. 
Bolnice u Kumanovu su prepune, a oni koji su najviše stradali prevoze se helikopterima u Skoplje. Još uvijek se čuju detonacije, a neke kuće su u plamenu.
18:10 Ulicama Kumanova i dalje odjekuju pucnji, a izgorjelo je nekoliko kuća, prenose makeodnski mediji

17:44 Oslobodilačka nacionalna armija preuzela je odgovornost za napad na makedonsku policiju u Kumanovu, piše prištinski "Bota sot". Ova grupa, koja se oglasila putem interneta, navodi da je napad na policiju "odgovor na višednevno uznemiravanje Albanaca u okolini Kumanova". 

Vjerodostojnost ove tvrdnje, za sada, nije moguće provjeriti. 
Iz MUP-a Makedonije je potvrđeno da su u sukobu poginula tri policajaca, dok je više od 20 ljudi ranjeno. 
- Napad u Kumanovu je izvela teroristička organizacija koja je došla iz jedne susjedne zemlje - rekao je ranije danas portparol MUP-a Ivo Kotevski. 
Makedonski mediji javljaju da policija evakuiše dio stanovništva kumanovskih naselja Diva i "Tode Mendol".  
Pretpostavlja se da policija namjerava da uđe u konačni obračun sa naoružanom grupom i da se zato provodi akcija evakuacije građana. 
Naselje Diva, gdje se vode sukobi, gusto je naseljeno, sa uskim ulicama i zbijenim kućama.  
Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev pozvao je na prekid antivladinih protesta da bi svi doprinijeli rješavanju situacije u kojoj se našla Makedonija. 
17:16 Policija evakuiše širi rejon blokiranog dijela Kumanova, a napadači se probijaju prema centru grada. I dalje se čuju pucnji, a policija navodi da ne može garantovati ničiju sigurnost. 
17:03 Zvaničnici još uvijek ne govore o broju povrijeđenih, ali se nezvanično saznaje da je dvadesetak policajaca ranjeno u obračunu sa grupom naoružanih osoba. Oni su se policiji suprotstavili pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama.

13:35 U Kumanovu je saznat identitet prvog ubijenog Albanca. Prema izvještajima "Al Jazeera Balkans", ubijeni Albanac je Fadil Fejzullahi iz "Naselja Heroja" u Kumanovu gdje se i odigrala današnja operacija. Ova televizija je javila da je ime ubijene osobe dobila od lokalnih stanovnika.

U Kumanovu ubijeno pet Albanaca, među njima i 8-godišnja djevojčica

13:02
Tokom oružanog konflikta koji se danas dogodio u Kumanovu je ubijeno i petero Albanaca. Stanovnici "Naselja heroja" su obavjestili da su ubijene tri starije osobe, a u drugom slučaju jedna 8-godišnja djevojčica i njen otac.

Također, portal "zhurnal.mk" saznaje da su ubijene osobe Albanci, nakon akcije koja se dogodila u naselju nastanjenom pretežno Albancima.