Mark Kashneti iz Prizrena na slobodi

Bivši borac OVK Mark Kashneti je oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila juna 1999. godine u Prizrenu, nakon sumnje pokrenute preko inkriminišuće fotografije.

Na svojoj završnoj sjednici u utorak, Apelacioni sud u Beogradu proglasio je Kashnetija nevinim za mučenje i okrutno postupanje prema dvojici srpskih civila u gradu Prizrenu na Kosovu, 14. juna 1999. godine.

"Nije potvrđeno da je optuženi Mark Kashneti u suradnji s drugima počini ratni zločin protiv civila", rekao je Apelacioni sud.

Tužilaštvo je svoju optužbu protiv Kashnetija zasnovalo na osnovu jedne fotografije koja je data Uredu srbijanskog tužilaštva za ratne zločine od strane žrtava.

Optužba je tvrdila da je slika pokazivala da su Kashnjeti i tri druga borca OVK tukli kundakom dvoje ljudi koji su imali ruke vezane na leđima.

Međutim, Apelacioni sud presudio je da dokazi izvedeni tokom suđenja nisu pokazivali sa sigurnošću da je Kashneti osoba na fotografiji.

"U nedostatku direktnih dokaza koji bi ukazivali sa sumnjom ili sa sigurnošću da je optuženi osoba na fotografiji i autor krivičnog djela, sud zaključuje da nema sumnje", stoji u odluci suda.

Kashneti je prvobitno osuđen na dvije godine zatvora u novembru 2012. godine. Slučaj je kasnije ponovo obnovljen nakon žalbe, a on je u zatvoru osuđen na dvije godine zatvora u junu 2013. godine, ali ova odluka je poništena od strane suda odlukom Apelacionog suda u utorak, koja je sada konačna.

Srbijanska policija uhapsila je Kashnetija na graničnom prijelazu Merdare, u aprilu 2012. godine.

Hapšenje je kritikovano na Kosovu, jer se smatralo da je politički motivisano.

Nakon njegovog hapšenja, Vijeće za ljudska prava i slobode iz Prizrena izjavilo je da međunarodna zajednica mora reagirati jer nije bilo dokaza da je Kashneti bio pripadnik OVK ili da je počinio bilo kakve ratne zločine.