Pruga kao putokaz

Grupa od 50 migranata kretala se od Velesa ka Skoplju kada ih je, na uskom terenu, udario voz.

Najmanje 14 imigranata poginulo je kasno sinoć kada ih je pregazio voz na pruzi Veles – Skoplje, prenose makedonski mediji navode Ministarstva unutrašnjih poslova ove države i dodaju kako tačna cifra poginulih i povrijeđenih u ovom incidentu nije poznata.
Kako se navodi, prema do sada dostupnim informacijama, međunarodni voz koji saobraća na liniji Solun – Beograd udario je grupu imigranata koja je išla ka makedonskoj prijestolnici.
Mediji javljaju kako je riječ o grupi od 50 migranata koja je prugom išla za Beograd. Nesreća se desila na uskom terenu gdje nije bilo mogućnosti da se svi sklone.
Glasnogovornica policije Anita Stojkovska rekla je da su sudski i policijski istražitelji na terenu. Dio imigranata preživio je nesreću, dodala je glasnogovornica. Policija ih je uspjela uhapsiti osmero, vjerojatno rođake poginulih, a ostali su se razbježali.

Pruga kao putokaz

Kada je voz naišao, oni su odmarali na pruzi, mašinovođa je pokušao kočiti, koristio je sirenu, ali nije uspio navrijeme zakočiti, navode iz MUP-a.
Nesreća se desila blizu stanice Pčinja. Na mjestu nesreće zatečeno je još osam migranata koji su privedeni.
Ilegalni migranti često koriste prugu kao putokaz na nepoznatom terenu.
Imigranti ulaze u Makedoniju u području Gevgelije i onda ih krijumčari u natrpanim kamionima prevoze do granice sa Srbijom ili oni sami do tamo nastoje doći pješice, krećući se isključivo noću, dok se danju skrivaju.
Uglavnom dolaze iz Sirije, sjeverne i zapadne Afrike ili Afganistana.