Krivi Kosovo

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije danas je na svom sajtu objavila Izvještaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, na srpskom i engleskom jeziku.

Taj šestomjesečni izvještaj juče je na konferenciji za novinare predstavio direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, koji je istakao da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Đurić je juče rekao da nema novih niti dodatnih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poručivši da je Srbija spremna da u junu ili septembru otvori prva poglavlja u pregovorima sa EU.

Predstavljajući šestomjesečni izvještaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je rekao da će domaća politička i stručna, kao i međunarodna javnost biti upoznata sa tim dokumentom, za razliku od prethodnih godina kada pregovarači to nisu činili.

U izvještaju na 28 strana govori se o društveno-političkoj i bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i obavezama iz Briselskog sporazuma, kao i tehničkih sporazuma.

Navodeći da je Briselski sporazum jasan kada je riječ o funkcijama i nadležnostima Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da Beograd neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština, navodeći pet prepreka za sprovođenje Briselskog sporazuma koje proističu iz nespremnosti Prištine da ispuni ono na šta se obavezala.

"Prištinska strana insistira da je Zajednica srpskih opština isto što i Asocijacija kosovskih skupština, koja već postoji na Kosovu i koja predstavlja udruženje jedinica lokalne samouprave, te da je Zajednicu srpskih opština neophodno formirati u skladu sa postojećim kosovskim zakonodavstvom. Za srpsku stranu ovo je neprihvatljivo tumačenje odredaba Briselskog sporazuma", piše u izvještaju.
 
Takvo ponašanje Prištine je, kako se navodi u izvještaju, kontraproduktivno jer odlaže sprovođenje već dogovorenog, koči nastavak dijaloga, unosi nepovjerenje i sumnju da je moguće sprovesti najznačajnije odredbe Briselskog sporazuma, čime se suština procesa dovodi u pitanje.