Postoji procedura

Predsjednik Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je danas da zamjenik kosovskog premijera Hashim Thaçi nije tražio bilo kakvo odobrenje za posjetu Beogradu, te da je najava njegovog dolaska "kao bura u čaši vode".

"Nikakav skup koji organizuje Srbija, niti bilo koja međunarodna organizacija te vrste, ne postoji niti postoji zahtijev za tom posjetom. Riječ je o pokušaju odvraćanja pažnje sa značajnijih tema", rekao je Đurić i dodao da su sve to medijske spekulacije, prenose srbijanski mediji.

Upitan zbog čega je Thaçiju na taj način potrebno odvraćanje od značajnijih tema, Đurić je objasnio da je bilo mnogo "loših izjava koje su Thaçi i albanski premijer Edi Rama davali prethodnih dana".

"Bilo je mnogo loših izjava koje su davali Thaçi i Rama prethodnih dana i oni su pretrpjeli određenu političku štetu u međunarodnim krugovima i regionu zbog pozivanja na destabiliziranja regiona. Kao da je bilo potrebno da se odjednom baci u fokus neka izmišljena, druga tema, da bi se sa toga skrenula pažnja", smatra Đurić.

Govoreći o zvaničnoj proceduri za dolazak Thaçija, Đurić je precizirao da 72 sata ranije, preko oficira za vezu, dolazi do obavještenja o posjeti pokrajinskog zvaničnika. Upitan kakva bi bila reakcija srpskih vlasti ako se Thaçi ipak pojavio u Beogradu, Đurić je rekao da pravosudni organi Srbije tretiraju svakog građanina na isti način.

"U tom smislu i taj naš građanin bi se u skladu sa našim zakonima našao kao predmet rada određenih institucija, ali to je posao za te institucije", kategoričan je Đurić.