Predsjednik SBB-a u Bosni i Hercegovini

"Erdoan je anti-demokrata, govorim o režimu, a ne o turskom narodu, koji pokušava vladati konzervativnim islamom. Želi reinkarnaciju Osmanskog carstva, a nije dobro što pojedini politički maloumnici misle da je moguće konzervativnim islamom i radikalizmom upravljati multietničkom Bosnom i konceptom Bošnjaka koji su prozapadni, sekularni narod svjestan svoje autohtone vjere i nacionalnog bića"

Predsjednik SBB-a u Bosni i Hercegovini Fahrudin Radončić gostovao je sinoć u "Brifingu" emisije "Zabranjeni forum" Televizije Pink. 
Govoreći uticajima on je naveo da je međunarodna zajednica dobronamjerna prema BiH a da su SAD uložile 1.7 milijardi dolara i pomogli sklapanju Dejtonskog sporazuma. 
"Danas nas svi najveći centri moći, Berlin, Brisel, London, pa i Beograd, Zagreb i Podgorica, pokušavaju nas ohrabriti kako bi krenuli ka putu zapadne civilizacije. Postoji tu više problema, imate pitanje da li neko zaista želi BiH, a to se odnosi na pojedine snage u RS-u, dok su drugi problem Bošnjaci“, kazao je predsjednik SBB-a.
Pojašnjavajući tu izjavu, Radončić je kazao da postoji reinkarnacija bošnjačke politike koja bi najradije vratila "muslimansku državicu", te se zapitao zašto neko u BiH želi potpunu "erdoanizaciju" BiH. 
"Zašto se Bošnjacima predstavlja da je Erdoan zaštitnik nas kao naroda? On je čovjek koji u svojoj zemlji ne želi ni priznati nacionalna prava Bošnjaka. U Turskoj se ne može živjeti i biti Bošnjak, a može u stotinama drugih zemalja na planeti. Ako se tamo prezivate na 'ić', to morate skloniti i reći da ste Turčin", kaže Radončić. 
Napominje da je "to svjetska besmislica, da neko jedan narod ne priznaje u vlastitoj zemlji, a tobože ga štiti tamo gdje taj narod živi". 
"Erdoan je anti-demokrata, govorim o režimu, a ne o turskom narodu, koji pokušava vladati konzervativnim islamom. Želi reinkarnaciju Osmanskog carstva, a nije dobro što pojedini politički maloumnici misle da je moguće konzervativnim islamom i radikalizmom upravljati multietničkom Bosnom i konceptom Bošnjaka koji su prozapadni, sekularni narod svjestan svoje autohtone vjere i nacionalnog bića", rekao je Radončić. 
Kaže da se u Sarajevu ne može napraviti panislamistički centar odakle bi se vršila distribucija radikalnih ideja. 
"Neko umišlja da će u Sarajevu imati panislamistički nosač aviona koji će usmjeriti prema Zapadu. Neko je doveo mudžahedine ovdje u ratu, a od njih su nastali vehabisti, od kojih su nastali džihadisti. Ne želim govoriti općenito, jer postoje radikali u svim vjerama i svim nacijama, ali danas sa državnog nivoa imamo promoviranje ideje BiH kakvu su neuspješno probali dobiti 1992. godine u kojoj bi postojala muslimanska državica", naveo je, između ostalog, Fahrudin Radončić.