Izvještaj o zloupotrebama liberalizacije viznog režima

EU zabrinuta zbog trenda porasta broja azilanata iz zemalja Balkana, koje imaju liberalizovani vizni režim, prenosi "Koha ditore".

Evropska Komisija je objavila peti izvještaj o efektima liberalizacije viznog režima za zemlje Balkana i izrazila zabrinutost, zbog rasta broja azilanata iz zemalja kojima su ukinute vize 2009. (Srbija, Makedonija i Crna Gora) i  2010. godine (Albanija i Bosna i Hercegovina).
Peti izvještaj po redu, koji se bavi i procjenom opasnosti od emigracije iz pomenutih zemalja ka EU, potvrđuje da je trend u konstantnom povećanju i da je u prvih devet mjeseci 2014 bilo 40 posto više azilanata iz tih zemalja, nego u istom periodu 2013. godine
Najveći broj azilanata dolazi iz Srbije (više od 40 posto) zatim slijede Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, a najmanje dolazi iz Crne Gore.
Komesar EU za unutrašnje poslove i migraciju Dimitris Avramopulos, je najavio da će početkom marta posjetiti Kosovo i Srbiju, kako bi razmotrio problem azilanata koji dolaze u EU iz tih zemalja.
"Korist od liberalizacije viznog režima je vidna kada je riječ o jačanju kontakata među ljudima i povećanju mogućnosti za bavljenje biznisom. Ali, zloupotrebu bezviznog režima od strane onih koji traže azil u EU treba rješavati", rekao je ovaj komesar.