Glavni problem projekta su finansije

Radne grupe iz Srbije i Albanije razgovarale su o izgradnji auto-puta Niš - Priština - Tirana, ali i o mogućnostima finansiranja ovakvog projekta. Ministarka saobraćaja u Vladi Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će sljedeći sastanak biti za desetak dana u Tirani.

Pošto je ovo bio prvi sastanak radnih grupa nije bilo riječi o rokovima, već je pomenutii putni pravac zasada ideja i želja obje strane.

Niš se već nalazi na Koridoru 10, a za efikasniji tranzit putnika i robe do Kosova i Albanije, kako su se složile obje strane, puno bi značila izgradnja auto-puta.

"Taj auto-put nije alternativa Koridoru 11 (auto-putu od Beograda do Crne Gore), on je za nas jako važan zato što ćemo ga vezati na takozvani Plavi koridor odnosno Jadransko - jonski auto-put koji prolazi kroz Albaniju", rekla je Mihajlović.

Pored izgradnje puta, dvije strane su razgovarale i o izgradnju pruge Beograd - Bar sa jednim krakom ka Albaniji i lukama.

Glavni problem za realizaciju oba projekta su finansije, a kako je rekla ministarka, izgradnja puta i pruge košta oko 2 milijarde eura.

Do 1. marta trebalo bi da bude pripremljen dokument koji bi premijeri Srbije i Albanije trebalo da predstave Evropskoj uniji.

Ministraka Mihajlović je podsjetila da je prije desetak dana u Tirani formirana radna grupa koja se bavi infrastrukturnim projektima i to nakon dogovora premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame u avgustu prošle godine.