Ne zbog viznog režima

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han odbacio je danas tvrdnje prištinskih političkih lidera da je uzrok talasa ilegalne emigracije sa Kosova restriktivan vizni režim.

"Uopšte ne dijelim mišljenje da ljudi bježe sa Kosova zbog viza", rekao je Han na konferenciji za novinare u Briselu posvećene njegovom posjetu Skoplju, Prištini i Kijevu ranije ove nedjelje.

Han je za talas ilegalnog iseljavanja kosovskih Albanaca u zapadnoevropske zemlje kriva teška ekonomska situacija i nedostatak perspektive.

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hashim Thaçi rekli su ranije da je razlog za masovnu selidbu to što građani Kosova jedini u regionu ne mogu da putuju u šengensku zonu bez viza, pa im je lakše i jeftinije da preko Srbije ilegalno prelaze u Mađarsku.

Komesar je kazao da riješenje za tu situaciju treba tražiti u poboljšanju ekonomskih prilika kroz stvaranje povoljne klime za strane investitore i suzbijanju korupcije i podsjetio da je EU odvojila 660 miliona eura za privredni razvoj Kosova u narednih pet godina.

"Zadovoljan sam mjerama koje kosovska vlada preduzima i čini mi se da su one već počele da daju rezultate", rekao je Han.