Ko je dao informacije policiji?

Slobodan Gavrić (46), koji je uhapšen u Prištini zbog sumnje da je sa 13 kilograma eksploziva planirao teroristički napad na katoličku katedralu, radnik je Ministarstva poljoprivrede, piše beogradski list "Blic".

Gavrić dosad nije imao nijedno krivično djelo, njegova supruga zaposlena je u MUP-u Srbije, sa djecom žive u Novom Beogradu.
 
Gavrić je uhapšen u naselju Dragodan i, prema tvrdnji ministra policije Kosova Skendera Hysenija, sa 13 kilograma eksploziva nađenih u njegovom automobilu “Renault clio”, imao je “jasne namjere da izvrši teroristički napad”. “Blic”, međutim, saznaje da je Gavrićevo hapšenje namestio narko-diler iz Novog Pazara, zbog čega postoji sumnja da je cio slučaj namještaljka.

"Ne možemo da govorimo o detaljima istrage, ali će se njegova biografija do kraja otkriti. U našem je interesu da se ovaj slučaj ispita do kraja, uprkos složenosti", rekao je Hyseni.

Prema pisanju medija na Kosovu, napad je planiran na drugi dan Božića po gregorijanskom kalendaru, a u Gavrićevom vozilu su, osim eksploziva, nađene i detaljne karte Prištine. Naselje Dragodan je inače sjedište najvećeg broja diplomatskih predstavništava na Kosovu.

Srpska policija i bezbjednosne službe odmah su se uključile u slučaj, a ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je MUP ustupio Euleksu sve tražene podatke.

"Ustupili smo sve podatke koje je Euleks od nas tražio a koji su vezani za kretanje osumnjičenog. Izdat je i nalog za pretres njegovog stana, nakon čega ćemo videti da li možda postoji još relevantnih dokaza koji bi mogli da budu od koristi u istrazi", rekao je Stefanović.

Prema saznanjima “Blica”, informacija o navodnoj terorističkoj namjeri Gavrića potekla je od poznatog kriminalca, dilera droge iz Novog Pazara, koji je muslimanske vjeroispovjesti i koji je “saradnička veza” kosovske policije.
 
Kako saznaje “Blic”, on je u četvrtak uveče razgovarao sa svojom “vezom” u kosovskoj policiji i rekao da u Prištinu dolazi Slobodan Gavrić u crnom automobilu “Renault clio” sa 13 kilograma plastičnog eksploziva i s namjerom da u vazduh digne hotel “Grand” u Prištini, a ne katoličku crkvu. O toj informaciji odmah je obavješten Euleks, blokirani su svi granični prelazi, na teren su izašli specijalci KD ekipe.

Gavrić je, međutim, uspio da iz Srbije uđe na Kosovo prije blokade granice. Na Kosovo je ušao u 19.18 sati preko Rudnice, a zatim krenuo ka Prištini, gdje je uhapšen oko 22 sata.

Interesantno je da je on nekoliko sati ranije sa Kosova ušao u Srbiju. Niko u Srbiji ne zna zbog čega je išao u Prištinu, kao što niko nema informaciju da je on zaista imao plastični eksploziv.

Gavrić je zaposlen u upravi veterine Ministarstva poljoprivrede kao veterinarski inspektor.

"Raspoređen je na kontroli robe životinjskog porijekla. Uvijek je bio savjestan i odgovoran, nije bio sklon alkoholu niti nedoličnom ponašanju", kažu njegove kolege.

Niko od njih međutim ne zna zašto je Gavrić otišao na Kosovo, ali tvrde da ne vjeruju da je planirao bilo kakav teroristički napad.

Javio se prije hapšenja

Gavrićeva supruga zaposlena je u MUP-u kao kafe-kuvarica. Slobodan i ona su se posljednji put čuli nekoliko sati prije nego što je uhapšen.

Slobodan je zvao ženu najprije da joj kaže da ide na put, a zatim ponovo da mu produži odmor u firmi, kao i da pozove njegovu majku da pričuva djecu dok se on ne vrati.