Normalizacija odnosa Srba i Albanaca neminovna

Krhkost albansko-srpskih odnosa pokazuje to što je tenzije u te odnose mogla da vrati jedna fudbalska utakmica, Srbija - Albanija, oktobra u Beogradu, rekao je Lutfi Haziri.

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova i gradonačelnik Gnjilana, Lutfi Haziri je izjavio da su problemi Kosova i Srbije u suštini teritorijalni problemi.

"Naši odnosu su bili problem teritorija, a to su i dalje. Ako uspjemo da se saglasimo oko teritorija, ako uspjemo da ih mirno podjelimo i riješimo probleme, onda vjerujem da neće biti nikakvih motiva, niti razloga da ti odnosi budu ratni", rekao je Haziri na skupu koji je organizovao Univerzitet u Gnjilanu.

Haziri je rekao da su radi normalizacije odnosa Srba i Albanaca održana tri međunarodna skupa - u Rambujeu, Beču, a sada su u toku i pregovori u Briselu, i dodao: "Mi smo jedini za koje su u posljednjih 15 godina organizovane tri velike međunarodne konferencije, o Kosovu".

"Prvi je bio Rambuje koji se bavio zaustavljanjem rata, drugi je Beč, koji se takođe bavio regulisanjem odnosa i riješavanjem statusa Kosova, a treći su sadašnji razgovori u Briselu", rekao je Haziri.