Nema realne prijetnje

Ideja je da se objedine obavještajne i istražne aktivnosti te nadležnost za privođenje osumnjičenih koji idu na strana ratišta.

Albanija, kao članica NATO-a, čini konkretne korake ka sprečavanju svojih građana da se pridruže radikalnim grupama i učestvuju u borbama na stranim ratištima, konkretno u Siriji i Iraku.
Osnovali su novu antiterorističku jedinicu i pozivaju na saradnju druge zemlje i organizacije. Jedinica bi trebala biti potpuno operativna za nekoliko mjeseci.
Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri kaže kako je namjera Albanije da postane regionalni centar koordinacije u borbi protiv radikalnih grupa i terorizma.
"Imali smo malu jedinicu unutar albanske policije koja nije bila dobro pripremljena i kojoj je nedostajala infrastruktura i budžet da se bavi istragama slučajeva terorizma. Zato smo odlučili da osnujemo najveću antiterorističku policijsku jedinicu u regionu. Ima više od 100 pripadnika, a zadatak joj je da pronađe, istražuje i dostavlja krivične postupke u saradnji sa tužiocem", objašnjava ministar Tahiri.
Ideja je da se pod jednim krovom objedine obavještajne i istražne aktivnosti te nadležnost za privođenje osumnjičenih.
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 150 Albanaca sa Kosova i iz Albanije pridružilo se radikalnim grupama u Siriji i Iraku.
"Većina Albanaca podržava mere koje preduzima Vlada u borbi protiv onih koji učestvuju ili regrutuju druge da se pridruže radikalnim grupama u Siriji i Iraku, ali neki veruju da represivne mere mogu imati kontraefekat", javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.
Nema realne prijetnje
Analitičar iz Tirane Ilir Kulla smatra da ne postoji realna prijetnja za sigurnost Albanije, ali da se Vladine mjere mogu iskoristiti na drugi način.
"Mislim da treba dati prednost prikupljanju informacija kako bi se razumjeli razlozi religijskog radikalizma. Prije nego što se počne misliti o represiji, treba razmišljati kako obezbijediti bolju budućnost za mlade", kaže Kulla.
Vlada Albanije radi na strategiji koja bi trebala reintegrisati u društvo one koji razmišljaju o pridruženju radikalnim grupama, ali jedan od glavnih prioriteta ostaje koordinacija između zemalja u borbi protiv onih koji odlaze ili podstiču druge na odlazak na strana ratišta.
"Planiramo da omogućimo ovoj jedinici da služi kao tačka fokusa, imajući u vidu Albance koji žive u susjednim državama. Zajedno sa našim partnerima željeli bismo da ova jedinica služi kao tačka koordinacije kada je riječ o zajedničkim istragama i krivičnim djelima", dodaje ministar Tahiri.
Do sada je na ratištima u Siriji i Iraku ubijeno najmanje 20, uglavnom kosovskih Albanaca, dok je pod istragom, zbog učešća u stranim ratovima ili podsticanja, 60 osoba sa Kosova i 13 građana Albanije.