Godišnji izvještaj o napretku

Korupcija i ograničavanje medijskih sloboda, podrivaju napore Crne Gore i Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocjenjuje Evropska komisija (EK) u godišnjem Izvještaju o napretku balkanskih država, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crna Gora je najbliža članstvu u EU u poređenju sa ostalim zemljama sa Zapadnog Balkana, ocjenjuje EK istovremeno upozoravajući da će pregovori biti usporeni ukoliko ne ostvari vidljiviji napredak u reformi pravosuđa.

Srbija je ostvarila veliki iskorak u borbi protiv korupcije otkako su u januaru otvoreni pregovori o članstvu. Međutim, Brisel ističe da Beograd mora da osigura funkcionisanje nezavisnog sudstva i nastavi borbu protiv korupcije koja “i dalje preovladava u mnogim oblastima”.

Problem je i namjera Srbije da gradi dionicu ruskog gasovoda Južni tok, kao i njeno odbijanje da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi zbog krize u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina je “i dalje u zastoju” u upostavljanju funkcionalnih institucija. Kada je riječ o Kosovu, problem su korupcija i nedostatak nezavisnog sudstva.