Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kada god progovori o Balkanu izazove mnoge reakcije, pogotovo od strane Srbije.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan je više puta davao izjave o Balkanu. U Prizrenu je 2013. rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", dok je 2012. u BiH izjavio da mu je Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Hercegovinu u amanet.

Ukoliko se ispostavi da je premijer Turske Erdogan  zaista izjavio da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i da zato ne treba da čudi kada turski ratni brod uplovi u Neum", to će biti samo još jedan od mnoštva gafova ovog državnika, pišu srbijanski mediji.

Ovu Erdoganovu izjavu, objavljenu u zagrebačkom Večernjem listu, izdanju za BiH, demantovale su ambasade Turske u Sarajevu i Beogradu, što takođe nije prvi put, dodaju dalje srbijanski mediji.

Posljednja izjava Erdogana, koja je nekako djelomično demantirana od strane turske ambasade u Sarajevu i Beogradu, gdje on kaže da "kunem se velikim Allahom da kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka", snažno je potresla Srbiju.

Prije nepunih godinu dana, naime, Erdogan je prilikom posjete Prizrenu, pred nekoliko desetina hiljada građana, rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", kao i da Kosovo i turski narod imaju istu historiju i civilizaciju.

Turski premijer je također kazao da je Kosovo njegova druga kuća.

"Moja porodica, ja i ministri u mojoj delegaciji kada dođemo na Kosovo osjećamo se kao kod svoje kuće. Danas tu pozdravljam sve nas Albance, Bošnjake, Turke i Gorance. Turska je bila među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovu", rekao je tom prilikom Erdogan.

Čak i nakon ove izjave uslijedila je žestoka reakcija srpskog državnog vrha. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i aktuelni premijer, tada prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražili su izvinjenje Turske, međutim oni nikada nisu dobili izvinjenje od države Turske.

U očekivanju izvinjenja Ankare, koje do danas nije dobijeno, predsjednik Nikolić je odložio učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske i poručio da ideje Kemala Ataturka više nisu ideje rukovodstva Turske, te da očekuje da u Turskoj pobjedi razum, a za Srbiju izvinjenje zbog "ove agresije bez oružja".

Jula 2012. godine Erdogan je prilikom posjete BiH izjavio je da mu je pokojni lider Bošnjaka Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Hercegovinu u amanet, jer je "Bosna ostavština Osmanlija".

Dodao je da mu je Izetbegović još rekao da su Bosna i Bošnjaci "ostavljeni u amanet Turskoj", koja će, kako je rekao, učiniti sve što je u njenoj moći da bi se uspostavili mir, sigurnost i blagostanje u BiH.

Nakon ove izjave u Beogradu na hitno sazvani sastanak kod premijera Srbije Aleksandra Vučića došao je predsjednik RS Milorad Dodik, koji je uvjeren da je Erdogan baš to izjavio, dok je Vučić rekao da želi da vjeruje kako takve izjave nije bilo, što mu je prenio ambasador Turske u Beogradu.

I jedan i drugi, međutim, upozorili su da je Republika Srpska suverena država, da i Srbija i Srpska poštuju Dejtonski sporazum, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio da nema promjene Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda u BiH.

Erdogan je imao kontroverzne izjave i u Austriji. Prije petnaest dana je rekao da su Austrijanci potomci Osmanlija, nakon čega čitavo austrijsko rukovodstvo nije željelo da se susretne sa turskom delegacijom izuzimajući šefa diplomatije Sebastijana Kurca, koji je pri tome iznio mišljenje i stav svoje zemlje o takvoj izjavi.