Operacijom protiv droga u Lazaratu

Premijer Albanije kaže kako nedavna operacija protiv droge u zloglasnoj zajednici Lazarat dokazuje kako je zemlja vrijedna prošlomjesečne odluke Evropske unije da joj se odobri kandidatski status.

Preko 800 policajaca upalo je u Lazarat, gradić sa skoro 8.000 stanovnika, čiji su godišnji prihodi od proizvodnje droge, kako se procjenjuje, iznosili 4,5 milijardi eura.
Vlasti kažu da je to bilo po prvi put da je policija osigurala uporište u mreži za proizvodnju droge u toj opštini od 2006.
Proizvodnja droge u Lazaratu predstavljala je crni pečat za Albaniju, ali napredak policije u vršenju kontrole nad tom oblašću doprinio je tome da zemlja dobije status kandidatkinje za članstvo u EU, izjavio je premijer Edi Rama.
"Policija je učinila Albaniju ponosnom i direktno doprinijela dobivanju kandidatskog statusa za EU," izjavio je Rama.
Policija je zaplijenila preko 62 tone marihuane i uništila preko 133.000 biljaka kanabisa u Lazaratu, uhapsivši 36 osumnjičenih za šverc drogom i zaplijenivši preko 500 komada vatrenog oružja, uključujući tu i protivavionsko naoružanje, 220.000 metaka i eksploziva.
Policija je podigla optužnicu i protiv gradonačelnika Lazarata Dashnora Alikoa, u kojoj ga tereti za pokušaj ubistva usmjeren protiv policije i za predvođenje grupe organizovanog kriminala.
"Nedavne policijske akcije su od izuzetne važnosti jer su po prvi put do sad vlasti uspostavile kontrolu nad cjelokupnom teritorijom Albanije," izjavio je Ilir Kulla, bivši saradnik predsjednika za nacionalnu sigurnost.
"Članica NATO-a koja ne uspijeva uspostaviti sigurnost na svojoj vlastitoj teritoriji nije pouzdana. Zato se intervencijom u Lazaratu obnavlja povjerenje u albanske institucije," izjavio je Kulla.
Ovo su historijska vremena za Albaniju u borbi protiv šverca drogom, izjavio je Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Albanije.
"Ono što se promijenilo je spremnost. Sad državna policija ima iza sebe svu političku spremnost, čak i najveću podršku građana i javnosti koju je ikad imala," izjavio je Tahiri.
Policija je pronašla neutvrđenu količinu gotovog novca skrivenu u tunelima u blizini Lazarata. Jedan policajac uhapšen je u pokušaju da pobjegne u jednom od luksuznih vozila koje su zaplijenile vlasti.
Izazovi za vladu će se i dalje nastaviti, jer su u posao s drogom uključena mnoga lica, čime je Albanija postala raj za kriminal i izvor za zemlje EU, izjavio je Mentor Nazarko, politički analitičar u Panorami iz Tirane.
"Na sve poljoprivrednike i uzgajivače kanabisa trebala bi se primijeniti amnestija, dok bi se šverceri drogom trebali oštro kazniti," izjavio je Nazarko.