Velika Albanija na vratima

Koço Danaj, lider Liste za "prirodnu Albaniju" tvrdi da će se albanska teritorija proširiti na cijelo Kosovo, dijelove južne Srbije do same granice s Nišem, zapadnu Makedoniju, nekoliko opština na istoku Crne Gore, kao i oblast Čameriju na sjeveru Grčke...

Koço Danaj iz Tirane, zagovornik ideje stvaranja velike albanske države i lider Liste za prirodnu Albaniju, izjavio je da je Makedonija već mrtva, a da je Srbija sljedeća.

Prema tvrdnji ovog istoričara, Albanija će zauzimati veliki dio makedonske teritorije i pola južne Srbije, a protesti u Skoplju su izraz borbe njegovih sunarodnika koji smatraju da su u ovoj državi tretirani kao građani drugog reda.

 "Albanci su ustali protiv šovinizma makedonske vlade. Tokom protesta sukobili su se s policajcima, koji su bili naoružani do zuba. Ali protesti u Makedoniji moraju da se nastave. Korak po korak ta teritorija treba da bude očišćena i oslobođena svake religijske ili nacionalne raznolikosti, a pobuna treba da se transformiše u jedan sveobuhvatni pokret čiji je cilj konačno spajanje sa Albanijom", rekao je Danaj za srbijanski “Kurir”.

Naglašava i da je Makedonija 2001. izbjegla raspad samo zato što je sa Albancima potpisala Ohridski sporazum, ali taj dokument ona nikad nije prihvatila, već je sporazum "sahranjen, ali sa njim je i Makedonija umrla".

Prema njegovim riječima, teritorija "prirodne Albanije" obuhvatila bi Albaniju, cijelo Kosovo, dijelove južne Srbije do same granice s Nišem, zapadnu Makedoniju, nekoliko opština na istoku Crne Gore, kao i oblast Čameriju na sjeveru Grčke.

"Naši susjedi, sve dok žele da se u regionu održi mir i stabilnost, moraju da prihvate 'prirodnu Albaniju'", naglasio je Danaj.