Ukop za 175 žrtava genocida

Blizu 5.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo je, prema planu, oko 17 sati u Potočare.

Članovi porodica žrtava genocida na rukama su iznijeli 175 tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora u Potočarima do Musale, odnosno na mezarje Memorijalnog centra u Potočarima gdje će posmrtni ostaci žrtava sutra biti pokopani.
Učesnici Marša mira Srebrenica 2014, koji je krenuo iz Nezuka u utorak 8. jula u znak sjećanja na žrtve genocida u ovom bosanskohercegovačkom mjestu, stigli su ranije na svoj cilj u memorijalni centar u Potočarima kako bi učestvovali na obilježavanju 19. godišnjice genocida u Srebrenici, javljaju Al Jazeerini reporteri.
Blizu 5.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo je, prema planu, oko 17 sati u Potočare, gdje će u petak 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 175 žrtava genocida.
Al Jazeerin Alen Zulić kazao je da je zadnja etapa Marša protekla bez problema. "Učesnici Marša mira su, po planu, zajedno sa članovima porodica žrtava iznijeli tabute iz prostora bivše Fabrike akumulatora do platoa Memorijalnog centra u Potočarima", dodao je on.
Učesnici Marša mira će prenoćiti u kampu Potočari, a sutra će prisustvovati dženazi-namazu i ukopu za 175 žrtava srebreničkog genocida.
Tabuti su doneseni do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze-namaza, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar, ramazanska večera kojom se prekida post. 
Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, učestovala je na Maršu mira i obratila se na kraju drugim učesnicima, kazavši da je hodala iz solidarnosti.
"Ovo je marš mira, a mir sam po sebi je jedan veliki marš. Težak je, dug je, ali to je marš života. Ljudi svih zajednica BIH pokazali su, posebno nakon katastrofalnih poplava, da mogu zajedno koračati. Zato sam danas bila s vama, hodala, šaljući poruke podrške, mira i zajedništva." rekla je Hennesy nakon marša.
Ukop će biti obavljen u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, gdje je do sada ukopano 6.066 žrtava genocida.

Osmogodišnja učesnica

U Maršu mira ove godine, osim Bosanaca i Hercegovaca, učestvovali su i državljani mnogih drugih zemalja, poput Srbije, Hrvatske, Švicarske, Francuske, Austrije, Turske, Slovenije...
"Naravno, većina učenika je iz Bosne i Hercegovine, ali imamo i učesnike svih nacija i vjera iz, recimo, Francuske, Slovenije, Švicarske, Austrije, Srbije, Hrvatske... Najmlađa učesnica je osmogodišnja Amina iz Janje, koja već peti put učestvuje u Maršu mira. Prvi put je učestvovala sa tri godine, naravno, u pratnji roditelja. Imamo i mnogo učesnika u poznim godinama", kazao je Hamdija Fejzić iz organizacije Marša mira.
Napominje kako su vremenski uslovi za pješačenje bili dobri.
"Kiša je malo padala i stvarala nam je malo problema. U koloni je bilo oko 5.000 učesnika i niko nije odustao do sada", ističe Fejzić.
Ove godine veća pažnja je posvećena onima koji su preživjeli Put smrti 1995. godine i koji sada učestvuju u Maršu mira.
Oni su bili u narandžastim majicama i predvodili su kolonu, te su na čelu Marša mira 2014. bili i prilikom dolaska u Memorijalni centar u Potočarima.

Komemorativna sjednica

Odbornici Skupštine općine Srebrenica danas su na komemorativnoj sjednici minutom šutnje odali poštu svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH. Potpredsjednik Skupštine Hamdija Fejzić rekao je da je komemorativna sjednica posvećena svim žrtvama proteklog rata u Srebrenici, kojima se na ovaj način odaje počast.
„Naš izbor mora biti mudrost i kompromis, da jedni drugima pomažemo, da pogledamo istini u oči, da se suočimo sa teškom i krvavom prošlošću, kako bismo iz tamnih oblaka ugledali svjetlost i srećniju budućnost“, poručio je Fejzić.
On je istakao da Srebrenici ne trebaju sukobi, već ubrzan socioekonomski razvoj i pozvao sugrađane svih nacionalnosti da pobijede mržnju i okrenu se izgradnji bolje budućnosti ove sredine.
Zamjenica načelnika općine Biljana Rakić rekla je da održavanje današnje sjednice predstavlja odraz tolerancije i kompromisa lokalne politike, te pozvala sve građane da na miran i dostojanstven način odaju poštu svim nevinim žrtvama nastradalim od 1992. do 1995. godine.
Na današnjoj sjednici 11. i 12. juli proglašeni su danima žalosti u ovoj općini.
Izvor: Al Jazeera