U

Prva destinacija na ilegalnoj ruti prema Zapadu je Budva, odakle se imigranti prebacuju dalje, najčešće u Italiju, a transport do Albanije preko Kosova košta 500 eura, dok do Zapada od 1.000 do 1.500 eura.

Veliki broj Roma iz Crne Gore ilegalno odlazi u zemlje EU i za to plaćaju do 1.500 eura, kažu žitelji izbjegličkog kampa na Koniku u Podgorici.

Prema njihovima riječima, prva destinacija na ilegalnoj ruti prema Zapadu je Budva, odakle se imigranti prebacuju dalje, najčešće u Italiju.

Kažu da su za njih cijene ovog nelegalnog transfera ljudi ogromne.



"Ko hoće u Albaniju, naročito preko Kosova, platiće 500 eura. Ako hoće na Zapad, to je od 1.000 do 1.500 eura", precizirao je jedan od sagovornika lista želeći da ostane anoniman.

Nestašica i siromaštvo vidljivi su na svakom koraku u izbjegličkim kampovima Konik jedan i Konik dva, gdje je nastanjeno oko 2.000 Roma, pa teški uslovi života i nedostatak ličnih dokumenata tjeraju pripadnike romske populacije da ilegalno napuste Crnu Goru i "bolje sutra" potraže u nekoj od razvijenih evropskih država.

Kako je nedavno saopštila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI), najmanje 23.000 imigranata poginulo je od 2000. godine u pokušaju da dođu do Evrope.

"Taj broj će da raste, uzimajući u obzir rješenost zemalja članica Evropske unije da zatvore svoje granice", navodi se u izveštaju AI pod nazivom "Ljudska cijena za ulazak u tvrđavu Evrope".

Organizacija navodi da je u posljednjih šest godina EU potrošila dvije milijarde eura za nadgledanje granica, a samo 700 miliona za poboljšanje situacije izbjeglica i azilanata, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Pošle godine 50.000 osoba sa zapadnog Balkana je zatražilo azil u EU.