Ljetnja sezona je već počela

Ulcinj, drevni grad, bogat antičkim spomenicima, prekrasnim plažama, zapanjujućom prirodom i vrhunskim gostoprimstvom, otvorio je svoja vrata za turiste.

Nade Ulcinjana i ove turističke sezone i dalje ostaju Kosovari, koji su ranijih sezona sačinjavali 80 posto turista koji su posjetili ovaj grad, u kojem, kako se vjeruje su velikog španskog pisca Miguela de Cervantesa zarobili pirati.

Ovaj grad u kojem živi većina Albanaca konstantno se previđa od strane crnogorskih vlasti, te se stoga turizam smatra kao spas za građane, a najveći doprinos razvoju Ulcinja već dvije decenije daju Kosovari, koji provode odmore ovdje.

Gradonačelnik Ulcinja, Fatmir Gjeka, rekao je da očekuje da će ove godine broj turista sa Kosova biti još veći.

"Turističku ponudu Ulcinja smo predstavili na raznim izložbama, uključujući i u Prištini, jer je Kosovo glavno tržište za Ulcinj. Očekujemo da će na duži period Ulcinj biti glavna destinacija za Kosovare tokom odmora", rekao je Gjeka.

S druge strane, vodič Ismet Karamanga tokom pojašnjenja o antičnčkim spomenicima Ulcinja kaže da je sudbina ovog grada u rukama Kosovara, koji prema njegovim riječima, preko turizma doprinose opstanku Albanaca u ovom gradu.

"Kosovari su spas Ulcinja. Apsolutna većina turista u Ulcinju su sa Kosova", rekao je Karamanaga.

Ulcinj dočekuje preko 200 hiljada turista

Ulcinj sa 20.000 stanovnika tokom turističke sezone dočeka preko 200 hiljada turista, a prema statistici, ove godine samo privatan smještaj nudi oko 100 hiljada kreveta. Osim čistoće grada i plaža, u Ulcinju se garantuje sigurnost i brojna mjesta za rekreaciju. Čak je i gradonačelnik Ulcinja, Fatmir Gjeka, rekao da je u posljednjih nekoliko godina povećan broj investicija u Ulcinju i da su uslovi poboljšani za mnoge turiste.

Turisti u Ulcinju mogu se smjestiti u hotelima ili privatnim apartmanima. Cijene su izgleda prilično pristupačne i kreću se od 10 do 25 eura za jednu sobu.

Namirnice su raznovrsne. Osim specijaliteta od morskih plodova, mogu se naći i druge namirnice sa povoljnim cijenama.

Građani Kosova, koji jednom posjete Ulcinj, uvijek dolaze ponovo jer im postane omiljeno mjesto za odmor. prema njihovim riječima, lijepe plaže, čistoća, pristupačne cijene i spokojno okruženje glavni su razlozi da oni provode ljetni odmor u Ulcinju.