Zar smo i ovo dočekali?

Organizacija 'Paor' organizovat će pješačenje nazvano 'Šetnja ideja' od Zrenjanina do Srebrenice, u dužini od 228 kilometara.

Cilj petodnevnog pješačenja je doprinos izgradnji trajnog mira u postkonfliktnom društvu zapadnog Balkana.

"Ovo je angažovana šetnja u znak sjećanja na žrtve Srebreničkog masakra i genocida tokom rata na prostoru Bosne i Hercegovine, na prostoru bivše Jugoslavije. Kroz ovu akciju za mir, šetamo od Zrenjanina ka Srebrenici, kroz Titel, Novi Slankamen, Inđiju, Šabac i tako dalje, gdje su planirani susreti sa predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnog društva, formalnim i neformalnim grupama civilnog sektora bliskih programa i ideja", ističu u 'Paoru', prenosi autonomija.info.

Organizatori ove akcije podsjećaju da je Haški tribunal ovaj događaj nazvao genocidom i najvećim masakrom izvršenim u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Smatramo da kao mladi aktivisti nosimo odgovornost prošlosti, sa kojom se suočavamo i danas, a u skladu sa time činimo nešto sada i činit ćemo u budućnosti, kako se ovakav događaj ne bi ponovio", navodi se u najavi pješačenja koje počinje u nedjelju u 5 sati ujutro.

Akcija je, dodaje se, usmjerena na izgradnju trajnog mira, za prevazilaženje konflikata bez nasilja, bez svih oblika diskriminacije i bez ratova.

"Nadamo se da će ova 'Šetnja ideja' motivisati mlade, kako u Vojvodini, Srbiji, BoH tako i u drugim zemljama regiona i bivše Jugoslavije u prevazilaženju svih naslijeđenih barijera kao što su nacionalizam, vjerski fundamentalizam i granice", poručuju aktivisti Panonske aktivističke organizacije.