Etnički sukobi u Makedoniji

Policija je, drugog dana nemira koji su izbili zbog ubistva mladog Makedonca u predgrađu Skoplja, uhapsila na desetine osoba.

Na desetine osoba je uhapšeno, dok je povređeno nekoliko policajaca drugog dana etničkih sukoba u naselju Gjorče Petrov u Skoplju, koji su izbili nakon što je u ponedeljak pljačkaš albanskog porijekla ubio jednog mladića.

Neredi su počeli u utorak kada je grupa mladih ljudi prošetala glavnom ulicom do kuće ubijenog mladića kako bi upalili sveće. Grupa je otuda krenula prema naselju Saraj, gdje mahom žive Albanci, a sukobili su se sa policijom koja je pokušala da spriječi sukobe sa albanskim stanovništvom.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju, razbijali izloge i palili kontejnere koje su koristili kao barikade. Bili su naoružani drvenim i metalnim šipkama. Prema podacima policije, oštećeno je nekoliko policijskih vozila.

"Nemiri su prošli bez veće štete i policija je uspela da uspostavi red u Gjorče Petrovu," rekao je potparol policije Ivo Kotevski.

Policija je, prema riječima tri novinara, njima rekla da izbrišu snimke događaja, a potom ih je sama izbrisala. Sukob se završio oko 23 časa. Ulice u naselju Gjorče Petrov tokom noću bile su zatvorene za saobraćaj uz prisustvo velikog broja policije.

Inače, sukob je počeo u ponedjeljak kada je uhapšen osumnjičeni za ubistvo osamnaestogodišnjeg mladića i kada se pročulo da je Albanac. Angel P. je u ponedjeljak popodne izboden na smrt, pošto je uspio da uhvati čovjeka koji mu je ukrao bicikl. Policija je ubrzo uhvatila osumnjičenog Nasera E.

Albanci u Makedoniji čine četvrtinu od oko 2,1 miliona stanovnika, a njihovi odnosi sa makedonskom većinom su stalno napeti. Zemlja se 2001. godine suočila sa kratkim oružanim sukobom između makedonskih bezbjednosnih snaga i Albanaca, koje se završio potpisivanjem mirovnog sporazuma koji garantuje veća prava Albancima.

OSCE poziva na smirivanje tenzija

"Pratimo razvoj događaja sa rastućom zabrinutošću", rekao je šef misije OSCE Ralf Bret. "Shvatamo da vlasti istražuju ovaj zločin, otuda je ključno dozvoliti istražnim i sudskim organima da rade svoj posao."

Potrebna je solidarnost sa porodicom ubijenog, a ne nasilni protesti i uništavanje imovine, naglasio je ambasador Bret.

"U prethodnom periodu građani ove zemlje pokazali su sposobnost da se ujedine u teškim trenucima. Apelujemo na sve da se ponašaju u skladu sa ovim vrijednostima. Ne bi trebalo da bude kolektivne odgovornosti bilo koje zajednice za dijela nekog pojedinca."