Ekshumacija nastavljena rušenjem zgrade

Ekshumacije se nastavljaju rušenjem zgrade koja je 1999. podignuta na tom mjestu, rekao je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine...

Posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra 2013. u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu potvrdila je DNK analiza, saopštio je šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestala lica Veljko Odalović.

"Nastavljaju se iskopavanja i ekshumacije i rade se pripreme terena. Biće srušena zgrada na tom mjestu i poslije toga se pristupa ekshumaciji. Novi momenat je da su prisutni i strani posmatrači i da je Srbija pokazala volju da se to istraži u brzom roku iz humanitarnih razloga", izjavio je za "Politiku" Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, zna se identitet potencijalnih počinilaca i pretkrivični postupak je započet.

"Znamo sa kojih su lokacija ti ljudi. Za sada su nađeni posmrtni ostaci šest osoba, od kojih su dvije identifikovane, a koliko tijela tamo ima za sada nije poznato", dodao je Vekarić.

U Prištini je, kako prenosi Fonet, prekjuče pod pokroviteljstvom Komiteta međunarodnog Crvenog krsta održan 36. sastanak delegacija Kosova i Srbije, u cilju postizanja dogovora o nastavku rada na masovnoj grobnici.

"Nakon što smo posmrtne ostatke odmah predali Međunarodnoj komisiji za nestala lica, dobili smo potvrdu identiteta – da su to tijela kosovskih Albanaca koja su nestala u sukobima na prostoru Kosova. To je u stvari bila definitivna potvrda da je lokacija u punom našem mandatu. Kad smo dobili tu potvrdu, krenuli smo sa intenzivnim pripremama. Želim da vas uvjerim da će rad na lokaciji omogućiti da se u što kraćem roku na krajnje odgovoran i profesionalan način ovo pitanje riješi. Predstavnicima porodica biće omogućeno da posjete lokaciju”, izjavio je Odalović.

On je dodao i da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine istražuje navode o masovnoj grobnici s tijelima kosovskih Albanaca u Boru.

Nakon višemjesečne pauze, radne grupe Prištine i Beograda dogovorile su se da nastave posao.

Pajazit Nushi je u ime kosovske delegacije rekao da je za iskopavanje u Raškoj postignut dogovor koji će omogućiti nastavak ovog procesa bez ikakvih smetnji ili prekida. On je kazao da se nada da će radovi u Rudnici dati odgovor o sudbini nestalih, i dodao kako ne vjeruje da se u grobnici nalazi 250 žrtava.

"Ovo može potvrditi samo konačan rezultat koji će se dobiti na kraju iskopavanja. Sumnjam da će ovaj proces biti završen u kratkom vremenskom periodu. Ja ipak više podržavam stručnjake sudske medicine koji potvrđuju da proces može trajati i do godinu dana", rekao je Nushi.

Počelo rušenje zgrade "Kosmet-puta" u Rudnici

Priče da je zgrada i parking baze namjerno tu građen da bi se sakrila i betonirala grobnica, nisu nikad dobile potvrdu, a i da je u toj zgradi jedno vrijeme bilo sjedište policijske jedinice nisu tačne jer je kontrolni punkt MUP-a Srbije bio u "kontejnerima" nekoliko stotina metara dalje od baze preduzeća "Kosmet-put". To su navodi svjedoka, bivšeg srpskog pripadnika MUP-a koji je dobio otkaz u ovoj službi prije nego što je "progovorio".

Građevinska firma iz Novog Pazara "Elmir" juče je počela rušenje nekadašnje poslovne zgrade preuzeća "Kosmet-put" iz Mitrovice.

Radnici ove firme juče su skinuli krov i stolariju sa objekta veličine 17 puta 10 metara, po nalogu Kancelarije za nestala lica u Beogradu i predstavnika međunarodne zajednice sumnjajući da se u temeljima ove zgrade nalazi masovna grobnica Albanaca ubijenih u ratu 1999. godine.

Kako "Politika" saznaje iz dobro obavještenih izvora, kosti Albanaca iz Rekovca pronađene su u decembru 2013. godine na samo metar i po od ulaza u poslovnu zgradu "Kosmet-puta", a otkopavanje su obavljali takođe radnici novopazarske firme, koji planiraju da na ovoj lokaciji, u Rudnici nedaleko od nekadašnjeg punkta MUP-a Srbije, cijelo lijeto rade na iskopavanju terena. Juče su instalirali reflektore i donijeli šatore.

Ovo će biti četvrti put da se radi iskopavanje na ovoj lokaciji, s obzirom na višegodišnju sumnju da se ovdje nalazi masovna grobnica Albanaca. Prvi put su u Rudnici zaposleni u "Kosmet-putu" teškom mehanizacijom tražili grobnicu na dubini od metar i po do dva tokom 2011. godine. Iste godine ponovo su iskopavali teren, u blizini magistralnog putnog pravca Raška – Leposavić – Mitrovica, ali tada ništa nije pronađeno. Tek krajem prošle godine nakon pet dana kopanja pronađene su kosti Albanaca koje su bile "uskladištene" danima u jednoj od prostorija firme pod budnim okom policajca MUP-a Srbije.

Svjedok "prodao" informaciju

Prema nezvaničnoj verziji sa sjevera Kosova, KFOR-u i EULEX-u informacije o postojanju masovne grobnice u kamenolomu u Rudnici "prodao" je jedan pripadnik srpske policije koji nije navodno mogao da se sjeti tačne lokacije grobnice. Po drugoj verziji, riječ je o čovjeku koji je na ovaj način pokušao da se dokopa para i boravišta u jednoj skandinavskoj zemlji.