Šokantna istina koja potresa javnost

Roditelji prodaju djecu i porodicama u inostranstvu, zarad prinudnih brakova, za 500 do 1.000 eura. Prema podacima MUP-a u Srbiji se djeca prodaju za 50 do 2.000 eura, kao i za bijelu tehniku i automobile, piše beogradski "Blic".

Prema pisanju lista, otac i sin iz Smedereva, Slobodan A. (44) i Darko A. (23), glavni su trgovci maloletnicima u Srbiji, a procjenjuje se da je u njihovoj mreži bilo oko 50 dječaka i djevojčica.

Oni su vrbovali siromašnu djecu i tinejdžere koje su, zatim, prodavali za seksualne usluge i naplaćivali od 20 do 50 eura, piše list.

"To je samo jedan slučaj trgovine djecom za seksualno iskorišćavanje, ali mnogo više djece se prodaje zarad prinudnih brakova. Tada roditelji djecu prodaju za 500 do 1.000 eura porodicama u inostranstvu, ali imamo slučajeve da ih prodaju za televizor ili polovnu ladu", kaže za "Blic" Mitar Đurašković, načelnik Odjeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala.

Prema njegovim riječima, mnogo više je slučajeva trgovine djecom unutar Srbije gdje roditelji ili uža rodbina mališane prodaje 50 ili 100 eura.