Apel BKZ-a za prestanak petokolonaške sitnošićardžije

U jeku zaglušujućeg halakanja srbo-crnogorskih poltrona i ostataka dezorjentiranih UDB-aških ostataka regrutiranih iz našeg naroda koji u beznađu nerazumijevanja stvarnosti i zatečenosti na pojavu renesansnog svebošnjačkog pokreta oličenog u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici bestijalno kidišu na sve bošnjačke vrijednote, "iza kulisa" se pojavljuju i druge forme izravnih srpsko-crnogorskog kršenja elementarnih prava našeg naroda.

Ovi petokolonaški sitnošićardžije osiono lansiraju apologetiku Đukanovićevskog režima koji u svojoj brizi za dijasporu Crne Gore novim zakonom uređuje tu materiju isključivo benefitnim mehanizmima koji obujmljuju samo Crnogorce i podanike crnogorštine, a ne adekvatno i pripadnike drugih naroda porijeklom iz Crne Gore. (Dakako, nije to moglo proći bez neke intervencije jer je bilo inicijative od 44 bošnjačke organizacije koje su makar esencijalne elemente preuredili svojim zauzimanjem za interes iseljenih Bošnjaka).

Da ni u Srbiji nema demokratskijeg i pravičnijeg raspoloženja a ni savjesti podaničke Ljajićevske fele flagrantan je primjer sinoćnjeg termina emisije "Srbija na vezi" gdje je jedan od gostiju bio i Branko Stanković, snimatelj i televizijski urednik koji je govorio o "Srbima u Albaniji" te najavio svoj prilog u predstojećoj emisiji "Kvadratura kruga" za srijedu, 02. aprila 2014. godine, na javnom servisu RTS-a sa početkom od 18:30 časova.

Naime, u prezentiranom fragmentu TV-snimke koji se odnosi na "Srbe" u albanskom gradu Fier je prikazana i škola u kojoj se održava nastava na srpskom jeziku za djecu ondašnjih iseljenika a čiji preci potiču iz Novog Pazara te svi oni imaju muslimanska imena što zapravo govori o njihovom bošnjačkom identitetu. Dakako, ne mogu danas Ramiz, Asim ili pak Ekrem Duljević biti Srbi kad to nisu bili od Kulina-bana do današnjeg dana - neg’ sandžački Bošnjaci! U tim "školama" se sprovodi odgoj raseljenih Sandžaklija da vole i žive za “majku Srbiju” i indoktrinira mladi naraštaj koji će obožavat katile koji su samo prije jednog stoljeća upravo nad njihovim precima u Sandžaku počinili pogrom klanja, pljačkanja i proganjanja sa svojih vjekovnih ognjišta. Ista radnja se također dešava i sa tamošnjim Bošnjacima iz Bosne a koji žive u okolici Drača.

Po viđenju Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu, i mom osobno, ovo je finaliziranje godocidnog programa protiv Bošnjaka Sandžaka s’ namjerom totalnog zatiranja bošnjaštva ma gdje postojalo.

Zato, kategorički apeliramo na odgovorne institucije Republike Srbije, kao i na bošnjačku javnost u Sandžaku te autoritativne stožere svebošnjačke nacionalne politike da poduzmu adekvatne mjere u smislu urgentnog preispitivanja dalje genocidaške politike nad našim zanemarenim sunarodnjacima, te hitno sprovede adekvatne sistematizacije kadra i rada sa iseljenicima sandžačkih Bošnjaka u Albaniji i bilo gdje drugdje, tako što će dalji odgoj istih nastaviti njihovi etnički srodnici (Bošnjaci) i educirat ih maternjem bosanskom jeziku koji su sa sobom ponijeli iz Sandžaka, piše u saopćenju koje je potpisao Sahit Kandić, predsjednik BKZ na Kosovu.