Oko 11,000 izbjeglica sa Kosova

Veliki broj izbjegličkih porodica sa Kosova, koje sada žive u Crnoj Gori, spremne su da se vrate ukoliko im u tome pomognu crnogorske i kosovske vlasti.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković rekao je u četvrtak da najmanje 108 porodica, uglavnom iz oblasti Peći, Đakovice i Kline, žele ove godine da se vrate na Kosovo, ukoliko crnogorske i kosovske vlasti mogu da im obezbjede adekvatne uslove.

Bošković je naglasio da postoji spremnost crogorske vlade da izbjeglicama pruži finansijsku pomoć pri kupovini zemlje na Kosovu.

"Raseljeni mogu da biraju mjesto življenja na Kosovu, ne mora to da bude prostor sa kojeg su pošli. Mi kao Vlada smo spremni da pomognemo na svaki način njihov povratak, socijalizaciju na teritoriji Kosova, pa čak i finansijsku podršku", poručio je Bošković.

Prema vladinim podacima, oko 11,000 izbjeglica sa Kosova u Crnoj Gori ima privremeni status "interno rasljenih lica". Više od 3,000 su Romi koji žive u izbjegličkom kampu u blizini Podgorice u veoma lošim uslovima.

U maju 2011. godine dvije vlade su postigle dogovor da pomognu dobrovoljni povratak izbjeglica na Kosovo, koje sada borave u Crnoj Gori.

Proces povratka počeo je prošle godine kada se 14 porodica sa 64 člana iz Crne Gore vratilo na Kosovo uz "kompletan program" - dobili su kuću, grantove za pokretanje posla, pokućstvo, i ogrev.

Ministar Bošković je najavio da vlada Crne Gore namjerava da izgradi stanove za raseljene u Nikšiću, kao i da se slični projekti očekuju u Podgorici, kako bi pomogli rješavanje problema raseljenih koji žele da ostanu u Crnoj Gori.

Od 270 do 300 stanova planirano je za raseljene sa Kosova.