Zloupotreba službenog položaja

Podgorički mediji nezvanično javljaju da inspektori provjeravaju kako je lokalna uprava 2007. ostala bez dva miliona eura, garantirajući kredit privatnoj firmi.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović priveden je u utorak navečer po nalogu specijalnog tužioca za organizirani kriminal zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, nakon čega mu je određen pritvor od 48 sati.
Njega je do četiri sata jutros saslušavala specijalna tužiteljica za organizirani kriminal Đurđina Ivanović, prenose podgoričke Vijesti.
Taj dnevni list je objavio i da je u okviru iste istrage u utorak navečer saslušana i Jelica Petričević, bivša direktorica Prve banke.
Prema još nepotvrđenim informacijama podgoričkih medija, inspektori provjeravaju kako je lokalna uprava 2007. godine ostala bez dva miliona eura sa svog računa, garantirajući kredit privatnoj firmi SP Luna kod Prve banke, prenosi Tanjug.
Predsjednik komisije
Rađenović je tada bio predsjednik Općinske komisije za prodaju zemlje na brdu Košljun kraj Budve, koju je formirao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača.
Vijesti su objavile da je policija po nalogu specijalnog tužioca za organizirani kriminal u utorak ušla u zgradu Budvanske općine i zapečatila kabinet Rađenovića.
Također se navodi da je policija do kasnih večernjih sati pretresala porodičnu kuću Rađenovića.
Rađenović i članovi njegove uže porodice bili su u kući za vrijeme šestosatnog pretresa, nakon čega je gradonačelnik Budve odveden na saslušanje tužiteljici Ivanović u Podgoricu.