Inicijativa šefa diplomatije BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pokrenuo je inicijativu za izmjenu Odluke o vizama da bi građanima Kosova vize za BiH bile izdavane u redovnom postupku, kao i građanima drugih zemalja, što je u Republici Srpskoj ocjenjeno kao korak ka priznavanju Kosova.

Lagumdžija je zatražio da bude izbrisan član 6. Odluke o vizama, koji glasi da su "nosioci putnih isprava sa oznakom 'Republika Kosovo' obavezni da prethodno pribave vizu koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku".
Građani Kosova vize BiH dobijaju po posebnom režimu jer, budući da BiH nije priznala Kosovo, ne priznaje ni putne dokumente koji su tamo izdati.
Izmjena te odluke omogućila bi da se građanima sa Kosova koji imaju pasoš Republike Kosovo vize za BiH izdaju u redovnom postupku, kao i građanima svih drugih zemalja i posebnih administrativnih područja sa kojima je BiH u viznom režimu, obrazložio je Lagumdžija u prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o vizama.
On je ovakvu inicijatinu opravdao tvrdnjom da je nakon donošenja Odluke o vizama 20. juna 2012. godine "učinjen značajan napredak pravnog prometa između Srbije i vlasti sa Kosova zaključenjem sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom".
"Zato je neophodno napraviti dodatni iskorak u regulisanju vizne politike BiH sa Kosovom, tako što bi posebni postupak izdavanja viza građanima sa Kosova koji posjeduju pasoš Republike Kosovo bio zamjenjen redovnim postupkom", naveo je Lagumdžija.
On u obrazloženju tvrdi da predložene izmjene nisu u suprotnosti sa stavom BiH o nepriznavanju Kosova kao nezavisne države.
Sa Lagumdžijinom inicijativom nisu saglasni predstavnici Srpske, koji najavljuju da će se tome oštro suprotstaviti.
Izvor: pressrs.ba