Aktueliziranje ubistava

Hrvatski novinar i publicista Željko Peratović, koji se godinama unazad bavi istraživanjem političkih ubistava u Jugoslaviji, kaže za "Blic" da su Srbi angažovani za ubijanje Srba, Hrvati za Hrvate, muslimani za muslimane. Jedino za Albance nije važilo to pravilo.

"Srbi su angažovani za ubijanje Srba, Hrvati za Hrvate, muslimani za muslimane. Jedino za Albance nije važilo to pravilo jer čak ni Udba nije mogla da pronađe Albanca koji bi pristao da ubije drugog Albanca", istakao je Peratović.

Jugoslovenska policija, ali i sve republičke tajne političke policije rado su za likvidaciju političkih protivnika, prije svega onih u emigraciji, koristili usluge ljudi iz podzemlja. Zlatno doba ovih ubica trajalo je od '60-ih do '90-ih godina prošlog vijeka. U tom periodu su, prema podacima koje je još prije 20-ak godina objavio škotski list "Daily record", ovdašnje tajne policije ubile više od 60 političkih emigranata.

Upotreba kriminalaca za političke likvidacije poprimila je šire razmjere tek sredinom '60-ih godina, nakon što je pojačana teroristička aktivnost emigracije, naročito hrvatske.

Počinjena ubistva u vrijeme bivše Jugoslavije su ponovo aktuelizirana nakon hapšenja bivših šefova Udbe u Hrvatskoj.

Sada je sasvim jasno da je Udba bila umješana u ubistva Jusufa i Bardhosha Gërvalle i Kadri Zeke u Njemačkoj i Envera Hadrija u Belgiji.

Albanski aktivista sa Kosova, Enver Hadri, ubijen je 25. februara 1990. u Briselu na ulici dok je stajao na semaforu.  

U trenutku ubistva je kod sebe imao dokumenta koja su povezivala srpski politički vrh sa većim brojem ubistava Albanaca na Kosovu.  

Osumnjičeni za ubistvo su Veselin Vukotić, Andrija Lakonić i Darko Ašanin. Lakonića je nedugo potom navodno u Srbiji ubio Vukotić, a Ašanin je najprije uhapšen u Grčkoj, odakle je izručen Srbiji, gdje je i ubijen.  Vukotić je uhapšen prvo u Španiji 2006. godine i isporučen Srbiji. Pušten je, međutim, na slobodu da bi ponovo bio uhapšen u Novom Sadu 2010. godine.

Ubistvo Jusufa i Bardhosha Gërvalle, Kadri Zeke i Envera Hadrija je službeno objelodanjeno i od strane Skupštine Srbije nakon 2003. godine, kao i od strane javnih izjava dužnosnika Državne bezbjednosti koji su bili organizatori ovih aktivnosti, piše beogradski list "Blic", prenosi "Telegrafi".

U ubistvo Jusufa, Kadrija i Bardhosha atentatori su bili Željko Ražnjatović Arkan i Đorđe Božović Giška.