Vlada Srbije će uvijek biti uz njih i sa njima

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio da zasluga za dobijanje datuma za pregovore sa EU pripada prije svega Srbima sa "Kosova i Metohije".

On im je u Paraćinu na skupu sa članovima Udruženja raseljenih lica sa Kosova "Kosovski božuri" zahvalio na tome što su poslušali svoju vladu (srpsku), izašli na izbore i aktivno učestvovali u implementaciji Briselskog sporazuma, rekavši da bez toga Srbija ne bi počela pregovore sa Evropskom unijom, prenosi RTK.

"Želim da se zahvalim svim Srbima na Kosovu zato što današnji dan, dan kada smo dobili datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ne bi bio moguć bez njih i bez njihovog povjerenja u Vladu (Srbije)", rekao je Vulin i dodao da su oni svojim glasom i ponašanjem tokom izbora na Kosovu odlučili o sudbini svih Srba.

On je ponovio da će Vlada Srbije uvijek biti uz njih i sa njima.

"Prvi put Srbi na Kosovu i Vlada (Srbije) su bili potpuno jedinstveni i okrenuti istom cilju i evo rezultata", prokomentarisao je ministar.

Vulin je primjetio i da međunarodna zajednica još nije omogućila Srbima "sve ono što je efikasno uradila za protjerane Albance sa 'Kosova i Metohije'", a to je povratak na tu teritoriju.

"Međunarodna zajednica mora da zna da i za Srbe sa 'Kosova i Metohije' važe isti standardi i ista pravila kao i za sve ostale i da ona to mora da učini", naglasio je Vulin, prenosi RTK live.

Vulin je objavio da postoji 40.000 odštetnih zahtjeva kojima se ne zna sudbina i naglasio da je i to odgovornost međunarodne zajednice.

Od 1999. godine do danas na Kosovu se vratilo 22.000 Srba, od toga je ostalo svega 4.000, a ostali su, kako je rekao, napustili Kosovo zbog nasilja i nemogućnosti da tu nastave sa svojim životom, međutim, to će, kaže Vulin, promjeniti formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Kroz nadležnosti te zajednice obezbjedićemo da sami brinemo o zdravstvu, školstvu, ekonomskom razvoju, urbanističkom planiranju, a poslije toga na red dolazi povratak imovine, pitanje Crkve, kulture, povratak Srba i pitanje naše budućnosti", rekao je Vulin.