Sastanak obezbjeđuje Srbiji početak pregovora

Današnji sastanak premijera Hashima Thaçija i njegovog kolege iz Srbije Ivice Dačića kao i sastanak sljedeće nedjelje, smatraju se izuzetno važnim jer će poslije njih baronesa Catherine Ashton sastaviti izvještaj za zemlje članice prije nego što donesu konačnu odluku o formalnom početku pregovora za učlanjenje Srbije.

Kako je bilo dogovoreno na posljednjem sastanku odmah poslije završetka prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu, danas će se sastati premijeri Kosova i Srbije uz posredovanje predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, u novoj rundi pregovora.

Ovo će biti prvi sastanak poslije izbora sa rezultatima kojima u principu mogu biti zadovoljni, posebno premijer Srbije Ivica Dačić.

On je te izbore u svakom slučaju i vidio kao put za stvaranje onoga što Srbi nazivaju "Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom", jer je poslije posljednjeg sastanka rekao da svim sredstvima treba spriječiti da neki Albanac bude predsjednik neke opštine i čak je i zaprijetio da bi u tom slučaju moglo "svašta da se dogodi", piše list "Koha ditore".

List "Tribuna" navodi da premijer Hashim Thaçi insistira na tome da ovlašćenja srpske asocijacije neće biti ovlašćenja zasebnog političkog entiteta ili republike, već jednaka onima koje već ima postojeća asocijacija kosovskih opština.

Dačić sa druge strane hoće nadležnost u oblasti policije i sudstva i traži uspostavljanje osnovnog suda u sjevernom dijelu Mitrovice. Snagu Asocijacije dvije strane će definisati danas u Briselu.

Dvojica premijera će razgovarati o snazi koju će imati asocijacija srpskih opština. Asocijaciju Srbi nazivaju zajednicom i vide je kao vladu kosovskih Srba, dok je Priština vidi samo kao NVO opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koja ima za cilj privlačenje stranih donacija.

U Briselu će se danas, prema izvorima lista, ponovo razgovarati o pitanjima koja su ostavljena po strani kao što je integracija pripadnika Srba iz ilegalnih struktura u Policiji Kosova, funkcionisanje sudova na sjeveru i carini.