Sljedeći sporazum u Briselu biće onaj o imovini

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da sljedeći sporazum postignut u Briselu treba da bude sporazum o imovini.

Sporazum o imovini bi trebalo da bude sljedeći, a poslije njega sporazum o kulturnom naslijeđu i o položaju pravoslavne crkve na Kosovu, rekao je Vulin u Mitrovici, prenose mediji u Beogradu, istakavši da su sve to stvari koje određuju život Srba na Kosovu.

On je naglasio da treba da se dogovore kako će se riješavati problem imovine na Kosovu, kako će se riješavati problem svega onoga što je država Srbija ulagala svih ovih decenija na Kosovu.

"Kako ćemo da riješavamo problem što smo mi isplaćivali sve one kamate, dugove, dividende za imovinu koja je na jugu, za imovinu koju uopšte ne koristimo, to su stotine miliona eura", zapitao je Vulin, prenosi B92.

Vulin je naveo da je Sporazum o energetici koji je nedavno potpisan, upravo vlasništvo nad jezerom Gazivode i Valač, koji se nalaze na sjeveru Kosova, postavljeno za temu sporazuma o imovini.

On je istakao da Srbija privatizaciju koja je sprovedena bez Srba ne priznaje i da zato mora da dođe do sporazuma o imovini.

"Ne može privatizacija da se sprovodi monoetnički, na osnovu prezimena i nacionalnosti, a tako je sprovedena na Kosovu. Privatizacija bi morala biti kao što je svuda, stečeno pravo, ostvarili ste određena prava, imate pravo na učešće u privatizaciji", rekao je on.

Osvrćući se na funkcionisanje kombinata Trepča Vulin je kazao da će o ovom kombinatu morati da se razgovara i po ekonomskim kategorijama, ne više samo političkim, kako bi se vidjelo šta je ko uložio u Trepču, kome je šta dužna Trepča.