Odjeljenje za ortopediju

U samo nedjelju dana u užičkoj bolnici u Srbiji bakterija clostridium difficile ubila je osam pacijenata. Riječ je o pacijentima koji su na odjelu za ortopediju čekali operacije koje nisu bile opasne po život.

Vrlo opasna bakterija clostridium difficile pacijente je usmrtila tokom proljetnih praznika.

Kao pišu srpski mediji, umrli pacijenti bili su srednje i starije dobi, a u bolnici su čekali ortopedske zahvate koji nisu komplicirani i time opasni po život.

Presonline piše da je gotovo sigurno da je uzrok smrti svih pacijenata opaka bakterija, koja je otporna na antibiotike, a koja se vrlo lako prenosi. Preminuli pacijenti zarazili su se dok su ležali u bolnici i imali su identične simptome – prije svega proljev.

Direktorica Zavoda za javno zdravlje dr. Biljana Mijović potvrdila je da je u toku istraga.

Bakterija u madracima?

"Trenutno radimo istraživanja i bez konačnih rezultata ne možemo reći o čemu se radi. Nadam se da ću vam uskoro moći nešto konkretnije reći", kazala je Mijović.

Na odjeljenju hkirurgije užičke bolnice, kako saznaje list Naše novine, inspekcija je naložila hitnu promjenu madraca, što navodi na zaključak da se sumnja da se bakterija širi preko njih.

Iz Ministarstva zdravlja za Pressonline su rekli su da su upoznati sa slučajem, ali da moraju sačekati rezultate inspekcije.