Iz izvještaja Evropske komisije

Evropska komisija će u ponedjeljak predstaviti izvještaj u kojem medije u Srbiji naziva neobjektivnim.

Mediji u Srbiji su nedovoljno analitični, neobjektivni i podložni autocenzuri, kaže se u izvještaju Evropske komisije koji će Catherine Ashton u ponedjeljak predstaviti šefovima diplomatija zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, do koga je došao Tanjug.
Visoka predstavnica EU-a, koja je ujedno i potpredsjednica Komisije, ministre će informisati o napretku Srbije na putu evropskih integracija i o dijalogu sa Prištinom, a u dijelu izvještaja koji se odnosi na medije ima pohvala, ali i ozbiljnih primjedbi na sadržaj izvještaja u Srbiji.
Neizbalansirani izvještaji
"Uopšteno govoreći, treba primijetiti da su medijski izvještaji nedovoljno analitični i neizbalansirani, a autocenzura je široko rasprostranjena", piše u izvještaju koji će Ashton pročitati u ponedjeljak.
U izvještaju se pohvaljuju nedavne izmjene Krivičnog zakona kojima se dekriminalizuje kleveta, što se ocjenjuje kao "značajan napredak", a kao dodatan korak je ocijenjeno formiranje komisije koja treba da istraži slučajeve atentata na novinare.
Komisija je konstatovala i da je formirana radna grupa za primjenu Medijske strategije, kao i da su u pripremi dva nova zakona.
Prvi je novi Zakon o javnom informisanju koji će pokriti slučajeve koncentracije vlasništva nad medijima, kao i akreditovanje stranih dopisnika, dok se drugi bavi elektronskim medijima, naveli su eksperti EK.

Na udaru kritike

"Prvi korak je već učinjen usvajanjem amandmana na zakon o javnim preduzećima koji sprečava vlastima na svim nivoima da formiraju javna preduzeća iz oblasti informisanja“, piše u izvještaju.
Ovo je prvi izvještaj EK do sada u kome su se na udaru kritike našli novinari, dok su vlasti pohvaljene za širenje slobode medija.
Izvor: Al Jazeera