Nasljednici žele vratiti svoju imovinu

Andrićgrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića , tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš, koji je danas zajedno sa ostalim članovima porodice održao pres konferenciju u Sarajevu na kojoj je istakao da će tužiti i opštinu Višegrad i Republiku Srpsku i Emira Kusturicu.

Oduzeta imovina

Kako je kazao, cijeli postupak pokrenuo je prije desetak godina, i od tada pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka.

"Zbog toga ću u toku ove sedmice sa ostalih 16 nasljednika tužiti sve odgovorne, a pravdu ću potražiti i na sudu u Strazburu. Bili smo i  u OHR - u, obećali su nam pomoći. Nije samo pitanje Andrićgrada već i ostale naše imovine, koja nam je oduzeta", istakao je Pršeš.

Pravdu će tražiti i na sudu u Strazburu

Također, nasljednici tvrde da je i parcela gdje se nalazi manastir Dečani njihova djedovina.

"Imamo dokument iz 1945. godine koji dokazuje naše tvrdnje. Čim su počeli radovi, upozorili smo urbanističke službe Višegrada, ali bez ijedne reakcije. Ovo je jedna velika otimačina", dodao je Pršeš.

Okončati agoniju

Elzana Hasanbegović - Vesnić, jedna od nasljednica, naglasila je 1972. godine jedna njihova parcela ekspropisana, ali da ostale nisu te da se radi o 7.500 dunuma zemlje.  

Porodični advokat Esad Hrvačić, zaključio je da je nasljednicima ugroženo imovinsko pravo i mišljenja ja da će sudovi u BiH ubrzo okončati agoniju porodice.