Rosa Balfour, Centar za evropsku politiku

Nema opcija podjele Kosova, niti postoje opcije o (opstanku) paralelnih institucija, kaže za beogradsku Politiku Rosa Balfour, ekspert briselskog Centra za evropsku politiku.

Ukoliko dijalog Beograda i Prištine bude napredovao, ovdašnji eksperti za evropske integracije zapadnog Balkana procjenjuju da će Srbija datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji dobiti na junskom samitu "dvadesetsedmorice".
Rosa Balfour, ekspert briselskog Centra za evropsku politiku, kazala je, međutim, da države članice EU, a naročito Njemačka, insistiraju ne samo na postizanju sporazuma Beograda i Prištine, već i na njegovoj primjeni. 
"Njemačka hoće da vidi djela, a ne samo riječi. Ako se sve to dogodi, možemo da očekujemo da će u junu najprije Savjet za opšte poslove, a potom Evropski savjet odrediti Srbiji datum početka pregovora o pristupanju EU. U tom kontekstu možemo da očekujemo da će pregovori početi u oktobru ili decembru 2013. godine", kazala je za "Politiku" Balfurova i dodala da je uniji ove godine potrebna "uspješna priča" sa Srbijom, ali da neće biti nikakvih popusta ili prečica. 
Balfurova objašnjava da su njemački izbori "senka na svaku politiku u EU“. 
"Izgleda kao da Nijemci stalno prolaze kroz predizborni period, budući da imaju i regionalne izbore. Turska je možda velika izborna tema, ali što se tiče Srbije i proširenja EU na zapadni Balkan, mislim da tu nema razlike među strankama i sve se svodi na to da se insistira na strogom ispunjavanju uslova, uz želju da se proces proširenja nastavi. Čak i Velika Britanija, koja snažno podržava proširenje, dosledno slijedi njemačke korake u politici prema regionu. Osim toga, jun je dovoljno rano, tri mjeseca prije njemačkih izbora koji se održavaju u septembru. Smatram da se sa relativnom sigurnošću može kazati da izborna kampanja neće uticati na proces proširenja", kaže Balfourova. 
Ona dodaje da vjeruje da će biti neophodan sveukupni dogovor oko sjevera Kosova, uključujući i paralelne strukture i da "o tome neće biti diskusije". 
"Mislim da su evropske institucije bile jasne da sjever Kosova mora biti dio sveobuhvatnog dogovora i da nema opcije podjele Kosova, kao i da ne postoje opcije o (opstanku) paralelnih institucija. Detalji se mogu razlikovati, ali generalni principi su veoma jasni i neće biti pregovora o njima. Kada su se dva predsjednika sastala ovdje u Briselu, oni su toga bili svijesni. Interesantno će biti ako Ivica Dačić i Tomislav Nikolić sve ovo uspjeju da "prodaju" Srbima, budući da je sve to suprotno njihovoj prethodnoj nacionalističkoj poziciji", kaže Balfourova i dodaje da ukidanje paralelnih struktura nije dodatni uslov, da je on bio jasan još u decembarskim zaključcima Savjeta ministara EU.