Građani Srbije imaju najveću platu u regionu, 1.112 eura, slijedi Crna Gora sa 1.024 eura, Bosna i Hercegovina sa 1.023 eura, Sjeverna Makedonija sa 975 eura, dok najmanju bruto platu bilježi Kosovo, svega 521 euro.

Povećanje prosječne plate na kraju 2023. godine, nije poboljšalo poziciju Albanije u odnosu na region. Sa 723 eura, Albanija se nalazi na pretposljednjoj poziciji.

"Zemlja šampion iz koje treba preuzeti i model koji se odnosi na produktivnost administracije su Srbija i Sjeverna Makedonija, koje se takmiče sa uslugama iako nemaju nivo digitalizacije javnih usluga kakav ima Albanija“, kaže albanski ekonomista Eduard Gjokutaj.

Plate u Albaniji u poređenju sa Srbijom manje su za 53 odsto.



“Ali sa vladinim programom povećanja prosječne plate na 900 eura sredinom 2024. godine, bićemo samo 23 odsto udaljeni od prvog mjesta. Čini mi se da je to aproksimacija zasnovana na političkoj odluci, a ne na odluci koja dolazi iz boljeg rada administracije, rekao je on.

Stručnjaci kritikuju povećanje plata bez posebnog programa, dok se povećanje na 900 eura smatra predizbornom kapmanjom prije izbora 2025. godine.