Poglavlje 35

Nadležne evropske institucije rade na ažuriranju pregovaračkog okvira Srbije u pristupnim pregovorima, u kojem će biti obuhvaćene i obaveze zemlje koje proizilaze iz dijaloga sa Kosovom, potvrđeno je u sedištu Evropske unije (EU).

"Nacrt zajedničkog stava za ažuriranje merila za Poglavlje 35, kako je predviđeno u Sporazumu o putu normalizacije i njegovom aneksu, će Komisija i visoki predstavnik proslediti Savetu EU kada se proces internih konsultacija završi", izjavio je jedan portparol Evropske komisije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je na redovnoj konferenciji za novinare takođe potvrdio i portparol EU Peter Stano, koji je naglasio da se rad se odvija u skladu sa zaključcima Saveta za opšte poslove od decembra 2023 godine.

U decembru 2023. je Savet ministara EU pozvao Evropsku komisiju i visokog predstavnika da u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela uvrsti obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu između Srbije i EU obuhvata odnose sa Kosovom.

Predlog o izmenama i dopunama merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije trebalo bi da bude predstavljen najkasnije krajem januara ove godine. Srbija i Kosovo su 27. februara prošle godine postigli sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta 2023 usaglašen aneks primene ovog dogovora.

Beograd i Priština nisu potpisale sporazum ni aneks primene jer je to odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjavom visokog predsednika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja (Josep Borrell), Sporazum se smatra pravno obavezujućim za obe strane.

EU je i ranije poručila da će i ovaj sporazum da uključi u pristupni proces Srbije, kako bi se potvrdio pravno obavezujući karakter tog dokumenta.