Skandal

Novi ambasador Albanije u Velikoj Britaniji Uran Ferizi ilegalno je ušao u Veliku Britaniju u zadnjem dijelu kamiona 1998. godine, podnoseći lažni zahtjev za azil uz tvrdnju da je sa Kosova i da beži od rata na Kosovu. Dao je i lažni datum rođenja, piše Daily mail.

Ferizija je prošle nedjelje Ministarstvo spoljnih poslova Davida Camerona, uprkos rezervi Ministarstva unutrašnjih poslova, zvanično prihvatilo kao ambasadora Albanije u Britaniji i sada će ga formalno imenovati i kralj u Bakingemskoj palati.

Međutim, sinoć je bivša ministarka inostranih poslova Albanije Edith Harxhi rekla da nije diplomatski, moralno niti etički ispravno da neko ko je ilegalno ušao u Ujedinjeno Kraljevstvo bude imenovan za ambasadora.

Harxhi, inače član Demokratske partije, navela je da je posao ambasadora u Londonu najvažniji i najprestižniji poslije Vašingtona, a da Ferizi nema iskustva u diplomatskoj službi.

Novi ambasador bi, inače, trebao da bude veza između vlada Albanije i Velike Britanije u suzbijanju ilegalne migracije.

Tokom posljednjih deset godina, hiljade Albanaca je ilegalno ušlo u Britaniju, kamionima iz Kalea i malim čamcima preko Lamanša.

Više izvora je, tvrdi Daily mail, potvrdilo da je Ferizi stigao u Veliku Britaniju kao ilegalni migrant – bez ikakvih identifikacionih dokumenata kada je došao u Dover, lažno tvrdeći da beži od rata na Kosovu. Dozvoljeno mu je da ostane u zemlji dok se njegov slučaj razmatra. Javna evidencija pokazuje da se oženio Britankom po imenu Sarah Lennon u Hamersmitu, u zapadnom Londonu, u maju 2000. Na osnovu ovog braka, tri godine kasnije dobio je dozvolu da ostane u Velikoj Britaniji na neodređeno vrijeme.

Iako nikada nije radio u diplomatskoj službi, albanska vlada ga je u junu predložila za prestižnu poziciju ambasadora. Izvori tvrde da ima bliske odnose sa socijalističkim rukovodstvom zemlje.

Prema njegovoj onlajn biografiji, Ferizi je matematičar i informatičar. Studirao je na Univerzitetu Oksford i Univerzitetskom koledžu u Londonu. Bio je finansijski analitičar u JP Morgan u Londonu između 2006. i 2008. prije nego što se preselio u SAD da radi kao naučni istraživač na univerzitetima u Njujorku i Stanfordu u Kaliforniji.

Izvor: Kosovo Online/Daily mail