To je moja poruka...

Doskorašnji premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da su Kosovo i Srbija do sada sve probali, te da je došlo krajnje vrijeme da probaju i pomrenje, prenosi Nova S.

Abazović je u intervjuu za Novu S govorio između ostalog i o situaciji na Kosovu, ističući da ne bi voleo da dođe do novih sukoba.

"Ja ne bih voleo to. Rekao sam šta mislim o tome. Smatram da bi Albanci i Srbi trebalo da probaju pomirenje. To je stvar koju nisu probali, sve ostalo već jesu. To važi i za nas ostale. To je moja poruka vezano za odnos između Kosova i Srbije", rekao je Abazović.

Na pitanje kako vidi događaje u Banjskoj, Abazović naglašava da je taj događaj stvorio ogroman problem Beogradu.

"Nisam nesklon da to kažem, ali moram da naglasim da je to što se desilo stvorilo najveću štetu vlastima u Srbiji. U tome jedino ne vidim logiku. To je kad govorim o političkim posljedicama, a imali smo i tragične posljedice, jer su tamo ubijeni ljudi", naveo je on.

Govoreći o posljedicama nakon tog događaja koje trpi Srbija, Abazović ocjenjuje da je sukob u Banjskoj značajno narušio kredibilitet vezano za ono što je bila pozicija Srbije prije toga.

Pregovori su, ocjenjuje, bili dosta nategnuti i većina je isticala da je krivica na kosovskoj strani.

Ukazao je da je premijer Kosova Albin Kurti kritikovan od međunarodne zajednice da nije kooperativan.

"On je sve vrijeme iznosio stavove, da budem jasan i sa mnom na sastancima, da se tamo okupljaju neke kriminalne grupe, da se vrše neke kriminalne aktivnosti i da imaju probleme sa ljudima koji peru novac. Nije govorio o konkretnim imenima, ali je govorio da tamo nešto postoji i onda se desila ta situacija", kazao je Abazović.

Komentarišući svoj odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Abazović je rekao da je on bio dobar i korektan.

Crna Gora, kako kaže, dok je on bio premijer nije trpela nikakve pritiske od strane Beograda.

Govoreći o svojim daljim planovima Abazović je najavio da će nastaviti svoju “donkihotovsku borbu”.

Izvor: Kosovo online/Nova S