Izvestilac za Kosovo u EP

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Von Cramon kaže da ukoliko ne bude izručenja i saradnje u vezi događaja u Banjskoj, Evropska unija će Srbiji uvesti mere, piše Reporteri.

Von Cramon je rekla da EU ima meru kroz koju bi uticaj na Srbiju bio jasan, navodeći i mogućnost zaustavljanja fondova.

Dodaje i da bi to bio blag potez protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali ističe da je najgora stvar koja bi mogla da mu se desi jeste da izađe pred biračko tijelo i objasni zašto mu se uskraćuju sredstva i zašto je EU preduzela mjere protiv njega.

Ona je rekla da se nada da će se neke od mjera uskoro i videti.

"Postoji jasan uticaj, ali ako zaustavimo novac za Srbiju, to bi bila veoma meka odluka za Vučića. Vučić je biti pred izborima i najgore što može da mu se desi je to da ga građani pitaju zašto je EU suspendovala sredstva i zašto je preduzela mjere protiv njega. Ako nema saradnje, nema izručenja, ako nema transparentnosti, EU ne treba samo da govori već i da djeluje, a nadam se da ćemo neke od mjera uskoro videti”, rekla je ona.

Ona je dodala da je Vučić trenutno veoma slab zbog protesta i naglasila da EP čeka da vidi rezultate istrage o Banjskoj do kraja godine.

"Vučić je trenutno dosta slab. Suočio se sa više protesta. Postoji veliki pritisak. Očekujem da ćemo do kraja godine videti rezultat istrage u Banjskoj. To smo formulisali i očekujemo u Evropskom parlamentu”, rekla je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri